Μήνυμα Χάρις σε μετανάστες: Μην έρθετε!

Στο επίκεντρο του πρώτου ταξιδιού της Καμάλα Χάρις, ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στη Γουατεμάλα και το Μεξικό είναι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς

Έπειτα από συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλεχάνδρο Γιαματέι ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδων εργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξέταση των δύο αυτών ζητημάτων.

Στη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, απευθυνόμενη σε όσους στην Κεντρική Αμερική σκέφτονται να μεταναστεύσουν παράνομα με προορισμό τις ΗΠΑ η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος επεσήμανε:

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη με όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι στις ΗΠΑ περνώντας τα σύνορα του Μεξικού: Μην έρθετε! Μην έρθετε! Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυστηροποιούν τους νόμους και να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τα σύνορά τους. Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες μέσα από τις οποίες η μετανάστευση λειτουργεί.

Έχουμε θέσει ως προτεραιότητά να αποθαρρύνουμε επίδοξους παράνομους μετανάστες. Ακόμα κι αν καταφέρετε να φθάσετε μέχρι τα σύνορά μας θα αναγκαστείτε να γυρίσετε πίσω».

Μέρος του προβλήματος ή της λύσης ο πρόεδρος της Γουατεμάλας;
Στο πλαίσιο των προσπαθειών βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στην Γουατεμάλα και αποτροπής μεταναστευτικών ροών η Καμάλα Χάρις υποσχέθηκε βοήθεια μέχρι και 88 εκατομμύρια δολάρια από την Aμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης USAID με σκοπό τη στήριξη κυρίως γηγενών γυναικών.

Σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς στη χώρα, σε ερώτημα δημοσιογράφου αν θεωρεί τον πρόεδρο Γουατεμάλας μέρος του προβλήματος ή της λύσης η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε:

«Η συνομιλία που είχα με τον πρόεδρο Γιαματέι ήταν ειλικρινής και σαφής. Είναι θετικό ότι και οι δύο είμασταν ανοιχτοί και ειλικρινείς. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ωραιοποιώντας καταστάσεις».

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας τόνισε ότι μέχρι σήμερα ουδείς έχει κατηγορήσει την κυβέρνησή του και τον ίδιο για διαφθορά και επέρριψε διασπορά ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες από dpa και Reuters