Ψήφος αποδήμων: Ρελάνς από Μαξίμου - Χωρίς περιορισμούς στο νέο νομοσχέδιο

Δεν έχουν λάβει τη δημοσιότητα που θα έπρεπε μια και το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει να το κρατήσει “χαμηλά”. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τα όσα συμβαίνουν στη διαχείριση της πανδημίας, επιμένει να βλέπει μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ακούγοντας το τι τους απασχολεί. Είναι συναντήσεις που επιμελώς έχουν μείνει εκτός επικοινωνιακού κάδρου. 

Πρόκειται για μία στοχευμένη επιλογή του πρωθυπουργού, μέσα από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή την επαφή με τους βουλευτές. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν δύο ειδήσεις που φαίνεται ότι βγαίνουν από τις συγκεκριμένες επαφές, τουλάχιστον όπως διαρρέονται από αρμόδιες πηγές. 

  • Πρώτον ,η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει σκέψη του Μεγάρου Μαξίμου περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Οι περισσότεροι μάλιστα επισημαίνουν τη διάθεση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που εκ των πραγμάτων αποκλείει κάθε συζήτηση για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία εντός της τρέχουσας χρονιάς αλλά και εντός του 2022. 
  • Δεύτερον, όσοι συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων θεωρούν δεδομένο την ύπαρξη ενός ακόμα ανασχηματισμού μέχρι και το τέλος της κυβερνητικής θητείας. 

Η δεύτερη αυτή επισήμανση προφανώς και δίνει ένα διαφορετικό “χρώμα” στα όσα είπε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα σε κάποια από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. 

«Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις.

Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά…. Από εδώ και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης .

Κανείς δεν είναι βέβαιος για το ποιους εννοούσε ο πρωθυπουργός. Μπορούμε όμως να θυμηθούμε κάποια από τα γεγονότα που πιθανόν να έδωσαν τη δική τους ώθηση στον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί.

Για παράδειγμα η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ότι θα εισηγούνται γενικό lockdown στην Αττική, μερικά 24ωρα πριν αυτό αποφασιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ουδείς διαβεβαιώνει μέχρι σήμερα ότι η τοποθέτηση του κ. Κικίλια ήταν σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθησαν σειρά δηλώσεων τόσο του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη όσο και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του ίδιου υπουργείου για τη λειτουργία της αγοράς που προκάλεσαν σύγχυση.