Μήνυση κατά του Tik Tok κατέθεσε η πρώην επίτροπος για τα παιδιά στην Αγγλία, Αν Λόνγκφιλντ, σχετικά με το πώς συλλέγει και χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών η εταιρεία.

Η αγωγή υποβάλλεται για λογαριασμό εκατομμυρίων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ που έχουν χρησιμοποιήσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή. Στην περίπτωση, που η δημοφιλής εφαρμογή βρεθεί ένοχη, τότε θα υποχρεωθεί να καταβάλει στους ενάγοντες αποζημιώσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων λιρών. Από την πλευρά του οι ιθύνοντες του TikTok χαρακτηρίζουν «αβάσιμες» τις κατηγορίες και δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν την αθώωση τους στο δικαστήριο..

Οι δικηγόροι των παιδιών ισχυρίζονται συγκεκριμένα πως η εφαρμογή συλλέγει προσωπικές πληροφορίες των ανηλίκων χρηστών, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου τους, τα βίντεο που αναρτούν, η ακριβής τους τοποθεσία και βιομετρικά δεδομένα χωρίς «επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαιτούμενη συναίνεση που καθορίζεται από τον νόμο» και χωρίς «τα παιδιά ή οι γονείς τους να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες». Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης απαντά υποστηρίζοντας ότι «η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok, το οποίο επιστρατεύει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες ώστε να προστατεύσει όλους τους χρήστες και πάνω απ’ όλα τους ανηλίκους».

Υπενθυμίζεται ότι το TitTok έχει περισσότερους από 80 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και η μητρική εταιρεί ByteDance δήλωσε πέρυσι κέρδη δισεκατομμυρίων, με την μεγάλη πλειοψηφία να προέρχεται από την δημοφιλή πλατφόρμα. Η αγωγή της Λόνγκφιλντ αφορά τα παιδιά που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018 και έπειτα, ενώ όσα παιδιά και οικογένειες επιθυμούν να εξαιρεθούν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Όπως εξήγησε η ίδια στο BBC επέλεξε να εστιάσει στο TikTok, γιατί ναι μεν όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες, η συγκεκριμένη όμως φέρεται να είναι η «πρωταθλήτρια» σε αυτή τη δραστηριότητα.

«Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα, η οποία βοήθησε τα παιδιά να μείνουν σε επαφή με τους συνομηλίκους τους κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι πιο “σκοτεινό” πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια και τις προκλήσεις χορού», είπε χαρακτηριστικά. «Η εταιρεία αυτή πρόκειται για έναν κολοσσό συλλογής δεδομένων, “μασκαρεμένο” ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης», ισχυρίζεται η Λόνγκφιλντ, υπογραμμίζοντας πως το TikTok «έχει εσκεμμένα και επιτυχημένα εξαπατήσει τους γονείς, οι οποίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τι είδους πληροφορίες συλλέγονται μέσα από τις σκοτεινές πρακτικές της εφαρμογής», κατέληξε η ίδια.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κινεζική εταιρεία βρίσκεται στο στόχαστρο. Το 2019 της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), για την κακή διαχείριση των δεδομένων των παιδιών. Σύμφωνα με την Ofcom, το 44% των παιδιών, 8 έως 12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν το TikTok, παρά τις πολιτικές του που απαγορεύουν τα άτομα κάτω των 13 ετών στην πλατφόρμα.

Πηγή: bbc.com