Social

Μείωση των ρύπων διοξειδίου του αζώτου σε Αττική-Θεσσαλονίκη

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η μείωση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) στην ατμόσφαιρα της Αττικής ήταν 53% φέτος τον Μάρτιο και 18% τον Απρίλιο, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες μηνιαίες μειώσεις ήσαν 28% και 8%, λόγω των περιριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Στην Ελλάδα η μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας είχε τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ΝΟ2 το 2019, ενώ η περιοχή της Θεσσαλονίκης και η βιομηχανική ζώνη μέχρι τη δυτική Μακεδονία ακολουθούσε σε σημαντικές συγκεντρώσεις. Και στις δύο περιοχές η επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας επέφερε φέτος σημαντική μείωση στα επίπεδα των εν λόγω ρύπων.

Από την άλλη, στην υπόλοιπη χώρα καταγράφηκε ακόμα και αύξηση του ΝΟ2 σε διάφορα σημεία, αλλά οι συγκεντρώσεις ήσαν τόσο χαμηλές, που δύσκολα θα μπορούσαν να σχετιστούν με τοπικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σύμφωνα με τον δρα Στέλιο Καζαντζή, εξωτερικό συνεργάτη του ΕΑΑ και ερευνητή στο Παγκόσμιο Κέντρο Ηλιακής Ακτινοβολίας (PMOD/WRC) στην Ελβετία, καθώς και τον δρα Παναγιώτη Ράπτη, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ.

To διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) είναι μια χημική ένωση που σχετίζεται με την ρύπανση στα αστικά κέντρα και ως ρύπος προέρχεται κυρίως από τις μηχανές εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, άρα η κύρια πηγή του είναι η κυκλοφορία των οχημάτων. Την περίοδο του lockdown στην Ελλάδα η κυκλοφορία των οχημάτων μειώθηκε αισθητά, σε επίπεδα που συναντώνται σε αργίες και περιόδους διακοπών.

Για τη διερεύνηση της επίδρασης της μείωσης της κυκλοφορίας στις συγκεντρώσεις του ΝΟ2, η ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του ΕΑΑ (APCG) χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα από το όργανο TROPOMI του δορυφόρου Sentinel 5p της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), το οποίο παρέχει πληροφορίες για διάφορα αέρια στην ατμόσφαιρα σε πολύ υψηλή χωρική ανάλυση (7x7 χλμ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης