Στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση στους ανοσοκατασταλμένους

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι 16 Ιανουαρίου θα δουν πρόστιμο

Καμιά παράταση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που έχει επιβληθεί στους άνω των 60 ετών, δεν θα υπάρξει, όπως τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, δίνοντας τέλος στα σενάρια που άφηναν κυβερνητικά στελέχη για παράταση του μέτρου, ενώ για τον Ιανουάριο θα κληθούν να πληρώσουν μισό πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ για μη τήρηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες 60 ετών και άνω θα ισχύσει από τις 16 Ιανουαρίου.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι 16 Ιανουαρίου, θα δουν πρόστιμο 50 ευρώ (σ.σ. γιατί είναι ο μισός μήνας) και 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται» υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για να μην επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο, θα πρέπει να έχει γίνει η πρώτη δόση εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως με βάση τα τωρινά δεδομένα όσοι ανεμβολίαστοι 60 ετών και άνω δεν κλείσουν ραντεβού στο emvolio.gov.gr. για την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι εξαιρέσεις:

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού µέτρου του εµβολιασµού κατά του COVID-19 οι πολίτες εκείνοι που έχουν αποδεδειγµένα λόγους υγείας που εµποδίζουν τη διενέργεια του εµβολίου και συγκεκριµένα:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.