Μισθοί: Οι τρεις αποφάσεις «σταθμοί» για το 2020 | 832053ae0c830216485fec5551e4f31f XL

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στους μισθούς των εργαζομένων, καθώς έρχονται διαδοχικές αλλαγές το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς. Δύο νομοθετικές παρεμβάσεις- το φορολογικό και το πολυαναμενόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο- οδηγούν στην ενίσχυση των μισθών, ωστόσο την ίδια στιγμή τα “φώτα” πέφτουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα κρίνει την τύχη των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα στο “μέτωπο” των μισθών οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι εξής:

-Τον Ιανουάριο με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειωθούν. Αυτό ουσιαστικά οδηγεί σε αύξηση του οικογενειακού προϋπολογισμού τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα η μηνιαία μείωση των κρατήσεων φτάνει έως τα 16,67 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 7Ο0 ευρώ και έχουν 2 τέκνα (με αντίστοιχη αύξηση του εισοδήματος). Αντίστοιχα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα έχουν μηνιαίο όφελος που φθάνει έως τα 14,29 ευρώ.

-Μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το μέλλον των τριετιών χιλιάδων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Δ’  τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατόπιν προσφυγής του ΣΕΒ. Ειδικότερα το ανώτερο δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να καταβάλλονται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί. Πρόκειται για μία κομβική απόφαση που επηρεάζει άμεσα όσους αμείβονται  με τον κατώτατο μισθό, ωστόσο εμμέσως ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεάσει και άλλους εργαζόμενους,

Να σημειωθεί πως οι τριετίες μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό ακόμα και κατά 195 ευρώ το μήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο εργαζόμενος με εννέα έτη θα δει τον κατώτερο μισθό των 650 ευρώ να φτάνει τα 845 ευρώ το μήνα (με τις τριετίες).

-Τον Ιούλιο έρχεται αύξηση μισθών για 1.5 εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί από τη Βουλή τον Ιανουάριο. Σε πρώτη φάση η μείωση θα είναι 0.9% και θα μοιραστεί ισόποσα ανάμεσα σε εργοδότες (ποσοστό 0.45%) και σε εργαζόμενους πλήρους απασχόληση (ποσοστό 0.45%). Για παράδειγμα μισθωτός που εισπράττει 1.400 ευρώ το μήνα θα δει τις εισφορές  του να μειώνονται από τα 220.5 ευρώ το μήνα στα 214,2 ευρώ.

Να επισημανθεί πως έρχεται περαιτέρω μείωση των εισφορών την τριετία 2021- 2023. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς το “ψαλίδι” στις εισφορές αφορά μόνο στις θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας.