Μητσοτάκης - Bled Strategic Forum: Είναι ανάγκη να παράγουμε αποτελέσματα, αυτό περιμένει ο κόσμος από μας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το πρωί σε συζήτηση με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» (Future of Europe – To Stand and Withstand) στο πλαίσιο του 16ου Bled Strategic Forum, στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

«Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στην απόφαση του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν.

Μητσοτάκης - Bled Strategic Forum: Είναι ανάγκη να παράγουμε αποτελέσματα, αυτό περιμένει ο κόσμος από μας | 240702605 265042468795268 645166797281418319 n

«Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών» πρόσθεσε.

«Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον πρώτο γύρο της συζήτησης, στην οποία μετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας Dubravka Šuica και ο Janez Janša, Πρωθυπουργός της διοργανώτριας Σλοβενίας (η οποία έχει την 6μηνη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης), οι συμμετέχοντες στο πάνελ κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε:

Μητσοτάκης - Bled Strategic Forum: Είναι ανάγκη να παράγουμε αποτελέσματα, αυτό περιμένει ο κόσμος από μας | 240495887 386005639812670 8307948535886869243 n

«Η πολιτική για μένα απαιτεί να είναι κανείς μάνατζερ και ταυτόχρονα ηγέτης ώστε να επιλύει προβλήματα και να διαχειρίζεται σταθερά κρίσεις μικρές και μεγάλες. Σήμερα είναι ανάγκη να παράγουμε αποτελέσματα γιατί αυτό περιμένει ο κόσμος από μας. Το να είσαι ηγέτης σημαίνει πρώτα απ’ όλα να λες την αλήθεια και κατά περίπτωση να λαμβάνεις μη δημοφιλείς αποφάσεις. Βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση και πρέπει να λαμβάνουμε αποφάσεις που άλλοι φοβούνται να πάρουν για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχουν. Πρέπει επίσης να μπορεί να κάνει τη διάκριση του τι είναι σημαντικό και τι είναι λιγότερο σημαντικό, με το βλέμμα στο άμεσο μέλλον αλλά και σε ό,τι απαιτεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική. Αυτή είναι η δουλειά των σημερινών πολιτικών».

Στη συζήτηση για το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας και την προηγούμενη τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, ανέφερε τα εξής:

Μητσοτάκης - Bled Strategic Forum: Είναι ανάγκη να παράγουμε αποτελέσματα, αυτό περιμένει ο κόσμος από μας | 239959537 145097061120887 6386979116527627468 n

«Συμφωνώ με όσα είπε ο Νταβίντ Σασόλι για τη φιλόδοξη ατζέντα της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά θα εξέφραζα ευγενικά τη διαφωνία μου για την επισήμανσή του που αφορά στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο πρωθυπουργών για το Αφγανιστάν. Αυτό που ξεκάθαρα είπαμε είναι ότι δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο και ακανόνιστο κύμα μεταναστευτικών ροών του 2015. Και το στηρίζουμε αυτό, ως μία χώρα που υπήρξαμε θύμα μιας πολιτικής που κατέληξε να αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις των ευρωπαϊκών θεσμών γιατί ακόμη δεν είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε μια κοινή προσέγγιση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Συμφωνήσαμε όμως στο ότι είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, κάτι που πρέπει να κάνουμε πειθαρχημένα, με σεβασμό στις αρχές μας και το διεθνές δίκαιο. Πρέπει επίσης ως Ευρώπη και ευρωπαϊκοί θεσμοί να μάθουμε από τα λάθη μας. Και πιστεύω πως ό,τι συνέβη το 2015 ήταν λάθος, το αναγνωρίσαμε ανοιχτά και αναγνωρίσαμε επίσης την ανάγκη να στηρίξουμε περισσότερο την κοινωνική διάσταση του προσφυγικού στην περίπτωση του Αφγανιστάν αλλά ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές και σε όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο ότι δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που συστηματικά κάνουν όλα αυτά τα χρόνια».

Μητσοτάκης - Bled Strategic Forum: Είναι ανάγκη να παράγουμε αποτελέσματα, αυτό περιμένει ο κόσμος από μας | 240352121 577998486972715 9004936930512035853 n

Στην τελευταία παρέμβασή του στη συζήτηση στο Bled Strategic Forum 2021 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Αν κάποιος άκουγε αυτή τη συζήτηση και δεν γνώριζε τίποτα για την ευρωπαϊκή πολιτική θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια και θέλω με μια νότα αισιοδοξίας να πω ότι έχουμε πετύχει πολλά στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς καθώς και ότι αναφερόμαστε λίγο στις επιτυχίες μας και πολύ για τις ελλείψεις μας. Το Σχέδιο Ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κρίσης του covid, το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, όλα αυτά είναι μεγάλα επιτεύγματα. Και καταφέραμε να φθάσουμε στο στόχο γιατί ήμασταν σε θέση, ως κράτη μέλη, κατά περίπτωση να κάνουμε ένα βήμα πίσω ώστε να κάνουμε ταυτόχρονα κι ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Έτσι για μένα Ευρώπη είναι η τέχνη των μικρών συμβιβασμών προκειμένου να επιτυγχάνονται μεγάλες φιλοδοξίες, κι αυτός είναι ο πυρήνας του να είμαστε πιο ισχυροί μαζί. Έτσι στην εποχή της ομοφωνίας – και αυτό γνωρίζετε τι σημαίνει και πόσο δύσκολο είναι – αν απλώς σκεφτόμαστε τις προτεραιότητες των κρατών μελών και όχι τη μεγάλη εικόνα δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία».