Με αφορμή όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες σε Λέσβο και Χίο για τα κλειστά κέντρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάλεσε όσους αντιδρούν να ρίξουν τους τόνους.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για άγονη αντίδραση, ενώ τόνισε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, δεν πρέπει να έρχονται στην Ελλάδα.

Ο κ . Μητσοτάκης βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Από εκεί, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία νέων δομών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θέλω να κάνω ακόμα μια έκκληση, να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά κι είναι προς όφελος τελικά των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες».

Ταυτόχρονα σημείωσε: «Ήδη από χθες στα νησιά του Β.Α Αιγαίου άρχισαν να κατασκευάζονται νέες σύγχρονες δομές για να κλείσουν οι παλιές προβληματικές εγκαταστάσεις» και συνέχισε: «Αυτές οι νέες δομές βρίσκονται πολύ μακριά από αστικούς ιστούς, είναι απολύτως ελεγχόμενες και εκεί θα εξετάζονται ταχύτατα αιτήσεις ασύλου και από εκεί όσοι δεν το δικαιούνται θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης».

Επισήμανε ότι η πολιτική της Ελλάδας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό άλλαξε και είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της χώρας μας στο ζήτημα αυτό άλλαξε. Τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται πια πολύ καλύτερα.

Φυλάσσονται, όμως, καλύτερα και τα θαλάσσια σύνορα. Το νομικό πλαίσιο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας έγινε και αυστηρότερο και πιο ευέλικτο. Και ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά οι αποφάσεις επιτέλους υλοποιούνται.

Μην έρχεστε στην Ελλάδα», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και όμως επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας.

Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας. Μην έρχεστε γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές, τους οποίους και πληρώνετε αδρά, δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδας και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ