Πολιτική

Μητσοτάκης: Η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ έδειξε στην Τουρκία τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου

ÍÅÁ ÕÏÑÊÇ ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑÉÁÊÏÕ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÓÔÇ ÃÅÍÉÊÇ ÓÕÍÅËÅÕÓÇ ÔÏÕ ÏÇÅ. (EUROKINISSI/ ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

«Η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και ταυτόχρονα θα αναζητεί δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις Θαλάσσιες Ζώνες της όσο και στα Βαρώσια.

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών είναι ένα κοινό πλαίσιο κανόνων, και συγκεκριμένα το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Καθώς η χώρα μας για άλλη μία φορά βρίσκεται μπροστά στην τουρκική προκλητικότητα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και των υψηλών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφή τη θέση της Ελλάδας, ενώ ανέδειξε τους ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς που διαθέτει. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ευχαριστημένοι θεωρώντας ότι επιτεύχθηκε ένας από τους βασικούς στόχους. Να επισημανθεί η αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Και αυτό είναι ένα επιπρόσθετο εφόδιο στη σχέση της με την Τουρκία. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην κεντρική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Ελλάδα πάντα επιδιώκει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Εξήγησε την παράλληλη πορεία που ακολουθεί και θα ακολουθεί η χώρα μας. Δηλαδή η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ταυτόχρονα θα αναζητεί δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία.

Στο τραπέζι, σε κοινή γραμμή με την Κυπριακή Δημοκρατία, τέθηκε και το Κυπριακό. Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στις Θαλάσσιες Ζώνες της όσο και στα Βαρώσια. Επανέλαβε και την απαρέγκλιτη θέση της χώρας μας. Ότι η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να δοθεί στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυστηρά προειδοποίησε ότι δεν γίνεται αποδεκτή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών.

Το ίδιο είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός και στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, την προηγούμενη μέρα.

Ένα άλλο σημείο το οποίο επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης είναι να βρίσκεται στο κέντρο των πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο, ειδικά όσον αφορά το Περιβάλλον. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση και συντονισμένα απ’ όλες τις χώρες, εν όψει και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Παρουσίασε το τίμημα που πλήρωσαν η Ελλάδα και η Μεσόγειος το καλοκαίρι, και επισήμανε τις αποφάσεις που έλαβε η EUMED στη Διακήρυξη των Αθηνών. Επίσης, εστίασε στους φιλόδοξους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση.Όσον αφορά την Ευρώπη, τάχθηκε υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, καθώς την έκρινε αναγκαία προϋπόθεση αν η Ευρώπη, εκτός από οικονομική, θέλει να είναι και γεωπολιτική δύναμη. «Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της. Όχι σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Υπάρχουν αποστολές όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι “παρών”, αλλά η Ε.Ε. πρέπει να είναι», ήταν η προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης