Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Την πεποίθηση ότι οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά.

«Η ανάπλαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα σε μία ευρύτερη προσπάθεια αναμόρφωσης της ζώνης του Πειραιά, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον επενδυτών», είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος της σημαντικότερης ανάπλασης των τελευταίων τριάντα ετών.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Σε συνδυασμό με την κατασκευή σταθμών Μετρό και της σύνδεσης με τη Βούλα μέσω Τραμ, δημιουργείται ένα τόξο παράκτιας ευημερίας».

Ο ίδιος προανήγγειλε πως «οι οργανωμένες αναπλάσεις θα αναπτυχθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές, βάσει σχεδίου, με στόχο ο σχεδιασμός των χρήσεων γης να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 55% έως το τέλος της τετραετίας».

Για να προσθέσει, ότι «θα συνοδευτεί από κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό κτηρίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης και νομοθετική ρύθμιση για την παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα»

Ολοκληρώνοντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το μεράκι και το πάθος των επενδυτών που είδε στην περίπτωση ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου είναι ακριβώς τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη συνολική αλλαγή κλίματος στην χώρα και σε ολόκληρη την κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι «Αυτό είναι που θα μας επιτρέψει τελικά να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά ώστε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες σε λίγα χρόνια να μην αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στη χώρα μας»

Παίρνοντας τον λόγο, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ανέφερε πως «Η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι μια παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά, δίνοντάς της νέα πνοή και δυναμική.

Δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κατοίκους και επισκέπτες και νέες προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα. Μια παρέμβαση που έρχεται να υπογραμμίσει πως ο Πειραιάς μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και έχει θέση στην πορεία ανάκαμψης και αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας.

Συνεχίζοντας μίλησε για το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Blue Lab, που εγκαινίασε πρόσφατα, με τους χώρους πολιτισμού και τις αξιόλογες προσπάθειες που ήδη έχουν εγκατασταθεί δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα.

Για να επισημάνει πως «το μέλλον του Πειραιά είναι αισιόδοξο. Το τονίζω γιατί για εμένα τα πράγματα είναι προφανή. Με την ολοκλήρωση του μετρό, το Master Plan για το Λιμάνι, τουλάχιστον με τις παρεμβάσειςπου προβλέπονται στο κομμάτι που αφορά στον Δήμο Πειραιά, την ανάπλαση του Μικρολίμανου, την δεδομένη πλέον αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ύστερα από 45 χρόνια εγκατάλειψης

Ελπίζω σύντομα το νέο Δικαστικό Μέγαρο και την Ιπποδάμεια Κλειστή Αγορά τροφίμων, καθώς και μια σειρά μεσαίων και μικρών παρεμβάσεων από τα 80 εκατ. ευρώ της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης και περίπου 50 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές και φυσικά τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλάζει σιγά σιγά η όψη του Πειραιά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, έκανε λόγο ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τα τέσσερα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις που μαζί με τα κτίρια κατοικιών που αναπτύσσονται από την Dimand θα δημιουργήσουν τις πρώτες έννοιες του τριπτύχου Εργάζομαι – Ζω – Διασκεδάζω στην περιοχή μου.

Η μεταμόρφωση του Αγίου Διονυσίου θα είναι μια συνεχής διαδικασία, που στην ωρίμανσή της θα μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες πετυχημένες γειτονιές της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ ή του Βερολίνου».

Κατόπιν η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο Andreea Moraru διεμήνυσε πως : « Το πρόγραμμα ανάπλασης το οποίο θα υλοποιηθεί από το Δήμο σε συνδυασμό με τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή με έντονο εμπορικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με την σειρά της η Managing Partner στην Grivalia Management Company Ναταλία Στράφτη, ανέδειξε τη σημασία του έργου τόσο για την Grivalia και την Eurobank, όσο και για την ευρύτερη περιοχή και το θετικό αποτύπωμα που η ανάπτυξη αυτή θα έχει στον Αγ. ΔιονύσιοΚαταλήγοντας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, μίλησε για την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της ιστορικής καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτου», τονίζοντας : «Το συγκεκριμένο εγχείρημα έρχεται να επιβεβαιώσει την πάγια πεποίθησή μας ότι το θετικό κοινωνικό πρόσημο είναι μονόδρομος όταν συνεργάζονται άνθρωποι με όραμα και όταν ο δημόσιος τομέας τολμά να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό.

Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αστική ανάπλαση της περιοχής και στη μεταμόρφωσή της σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κόμβο.

Ως Παπαστράτος δηλώνουμε παρόντες τόσο για τον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι του DNA μας, όσο και για τον στόχο της εθνικής αναβάθμισης της χώρας μας μέσω καινοτόμων επενδύσεων σε ανθρώπους και εγκαταστάσεις».