LIVE Μητσοτάκης: Κανείς δεν πανηγυρίζει - Να μην μηδενίζουμε όσα έχουμε πετύχει

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Κίνημα Αλλαγής» Φώφης Γεννηματά, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων.

Τα σημαντικά σημεία της ομιλίας του:

 • «Είναι η 10η φορά σε 12 μήνες που θα μιλήσω για την πανδημία».
 • «Θα ευχόμουν οι συνεδριάσεις για το θέμα της πανδημίας να ήταν λιγότερες».
 • «Θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη τη σημερινή συζήτηση, γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο».
 • «Ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο».
 • «Πρέπει να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μια κοινή βάση συζήτησης».
 • «Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο λόγω πανδημίας».
 • «Κάθε ανθρώπινη απώλεια είναι μια καταστροφή. Αλλά αυτό δεν ακυρώνει τη συνολική προσπάθεια της χώρας».
 • «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως ποσοστό εμβολιασμών και για τις δύο δόσεις».
 • «Βρισκόμαστε λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη διενέργεια τεστ. Γίνονται πολλά περισσότερα τεστ σε σχέση με όσα γίνονταν πριν δύο μήνες».
 • «Παραπάνω από 2 στα 3 τεστ που έχουν γίνει στη χώρα είναι δωρεάν».
 • «Ο δείκτης της πρόσθετης θνησιμότητας, πόσους θανάτους πρόσθεσε ο COVID στους θανάτους μιας φυσιολογικής χρονιάς, η Ελλάδα έχει μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις, με 6% ενώ η Ιταλία π.χ. έχει 24%».
 • «Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος και πρέπει να κρίνουμε τη συνολική εικόνα».
 • «Παρά τις δυσκολίες, ένα είναι το νόημα. Ενώ ο πλανήτης μαστίζεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα».
 • «Φυσικά και έγιναν λάθη, όμως η εικόνα της καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση, είναι ένα ψέμα που αδικεί τη χώρα και προσβάλλει όσους παλεύουν νύχτα-μέρα».
 • «Προφανώς κανείς δεν πανηγυρίζει αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε όσα έχουμε πετύχει».
 • «Από τις 241 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, οι 174 έχουν ήδη δεσμευθεί».
 • «Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε. Και θα ξαναγίνουν αν χρειαστεί».
 • «Όλες οι δομές νοσηλείας δημόσιες στρατιωτικές και ιδιωτικές όταν χρειάζεται αποκτούν ενιαίο κέντρο και σκοπό και αποτελούν ένα πραγματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας».
 • «Αναχαιτίσαμε μερικώς το σφοδρό κύμα της πανδημίας, επειδή πήραμε μέτρα τον Φεβρουάριο».
 • «Τα μέτρα που πήραμε όντως είχαν αποτέλεσμα. Όμως, τώρα, με σύμμαχο τον καιρό και τα εμβόλια, κάνουμε μια αναπροσαρμογή».
 • «Οι περιορισμοί των τελευταίων εβδομάδων μεγένθυναν την πίεση στους πολίτες, που άρχισαν να ξεστρατίζουν».
 • «Δεν ήταν μόνο οι 700 πορείες αλλά και οι καθημερινές παραβάσεις, μη αποστολή sms, τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις στα σπίτι».
 • «Δεν είναι κουρασμένοι μόνο οι πολίτες».
 • «Πρέπει να γίνει μια ειλικρινής, νέα ανάγνωση της πραγματικότητας».
 • «Για τα νέα μέτρα, τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν δύο νήματα».
 • «Να απελευθερώσουν τους πολίτες, να απαντήσουν στις ανάγκες των νέων μας και να δώσουν στην οικονομία ένα δειλό βήμα επαναλειτουργίας».
 • «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι θα κάνουν σωστή χρήση, χωρίς να υπάρχουν υπερβολικοί συνωστισμοί».
 • «Στα 24 δισ. που δαπάνησε η ελληνική κυβέρνηση, θα προστεθούν 14 δισ. ακόμα για το 2021. Ο προϋπολογισμός θα αγγίξει τα 40 δισ. ευρώ, στήριξη της οικονομίας».
 • «Η χώρα έχει κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη της Ευρώπης και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια ενώ παράλληλα διατηρεί τα ταμειακά της διαθέσιμα».
 • «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και πρέπει να τους ευχαριστήσω για αυτό».
 • «Σε όσους μου λένε ότι έχουν κουραστεί, τους ζητώ να αναλογιστούν την προσπάθεια όλων για την αναχαίτιση της πανδημίας».
 • «Συμμερίζομαι την ανησυχία των νέων που δεν τους «αγγίζει» ο ιός, όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο μήνες ακόμα και πρέπει να κάνουμε όλοι μια τελευταία προσπάθεια».
 • «Τα self test αποτελούν εργαλείο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
 • «Ας συμφωνήσουμε ότι είναι καλά τα self test».
 • «Είμαστε η πρώτη χώρα που θα διαθέσει μαζικά τα self test».
 • «Μέχρι τέλη Μαΐου θα έχουμε εμβολιάσει όλους τους πολίτες άνω των 60 και αυτούς με Α και Β επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα».
 • «Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές: Η μία είναι η στρατηγική των αυταρχικών καθεστώτων, η δεύτερη είναι η ανοσία της αγέλης. Η τρίτη είναι η στρατηγική που ακολούθησε η Ευρώπη. Προτάξαμε, πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή, δεχθήκαμε τους περιορισμούς με μεγάλο κόστος αλλά ταυτόχρονα ο δρόμος αυτός έχει και το τίμημα της συνεννοήσης, με προϋπόθεση ο πολιτικός λόγος να μην είναι πολεμικός».

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός:

«Για 10η φορά μέσα σε 12 μήνες είμαι εδώ για να μιλήσω για την πορεία της πανδημίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η Δημοκρατία μας λειτουργεί, παρά τις επιπλοκές του κορονοϊού, αλλά και ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τα κόμματα και τους πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

«Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά.

«Δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία που αποτυπώνουν επώδυνα δεδομένα. Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως: «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» συμπλήρωσε.

Και αναφέρθηκε στη συνέχεια στους εμβολιασμούς, λέγοντας πως «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» αλλά και ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Η τελευταία επίθεση του κορωνοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Μιλώντας στη συνέχεια για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει πως: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

«Πολλές φορές, μαζί με το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του λέγοντας ακόμη πως σε αυτό το θέμα, «η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στην διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Ωστόσο, όπως είπε: «Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην χώρα και εξήγησε πως, «επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, ειδάλλως το μέτρο αυτό θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στα προάστια».

«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, – συνέχισε – μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως χρειάζεται. «Να μην δούμε συνωστισμό» γιατί «Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες. Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» τόνισε στη συνέχεια για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας. «Υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Θέλω να τους πω να αναλογιστούν τον κόπο των γιατρών που μας φροντίζουν. Συμμερίζομαι την κόπωση και ιδιαίτερα των νέων. Να κάνουμε όλοι αυτήν την τελική προσπάθεια έχοντας δυο πρόσθετα εργαλεία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Πρώτον τα self test. Και πρέπει να πω ότι είναι παράδεκτη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχείρησε να ταυτίσει αυτά τα τεστ με συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που καταρρίφθηκε από τον διαγωνισμό».

«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε: «το Ελεγκτικό Συνέδριο που αντελήφθη την κρισιμότητα και επικύρωσε τον διαγωνισμό. Εάν υπάρχουν προτάσεις για το πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, εδώ είμαστε».

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο «εργαλείο», όπως είπε: «Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβόλια, ώστε έως το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τους πολίτες άνω των 60 και όλους όσοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα. Και έως το τέλος Μαΐου να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».

«Η ΕΕ οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να υποχρεώσει τις εταιρείες να φανούν συνεπείς σε όσα έχουν υπογράψει. Ακόμη και εάν χρειαστεί να απαιτήσουν απαγόρευση εξαγωγών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ανέφερε τα εξής:.

«Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές: η μία των αυταρχικών καθεστώτων, των οριζόντιων περιορισμών. Η άλλη, η ανοσία της αγέλης και η τρίτη αυτή που ακολούθησε η Ευρώπη. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που έχει το τίμημα της συνεννόησης».

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Εγώ είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν και βγαίνουν πιο ώριμες και πιο δυνατές. θέλω να συζητήσω μαζί σας τον τρόπο που θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Κάποιοι εδώ χλεύασαν το πράσινο πιστοποιητικό» αλλά όπως σημείωσε το συγκεκριμένο ζήτημα έτυχε τελικά θερμής αποδοχής στην ΕΕ.

«Έχουμε την μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».