Παρακολουθήστε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή για για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου:

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας του πρωθυπουργού:

 • Ανέφερε πως ακούγοντας τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, είπε πως δεν τοποθετήθηκε στο σωστό πλαίσιο η συζήτηση.
 • Τρεις από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αφιέρωσαν το χρόνο που τους αναλογεί στο θέμα της συζήτησης.
 • Επανέλαβε το ερώτημα: «Γιατί το κίνημα #metoo ξεκίνησε τώρα στην Ελλάδα και όχι πριν κάποια χρόνια;»
 • Δεν απέδωσε κομματική διάσταση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά είπε πως τα θύματα αισθάνθηκαν ασφάλεια να πουν τώρα την ιστορία τους γιατί στο παρελθόν δεν θα έβρισκαν την ανάλογη πολιτική υποστήριξη.
 • «Έχουμε ένα πλαίσιο 9 προτάσεων. Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο. Περιμένω τις προτάσεις σας!»
 • Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πει στη δευτερολογία του το ένοχο μυστικό που συνδέει τον ίδιο με τη Λίνα Μενδώνη και την υπόθεση Λιγνάδη.
 • Επισήμανε πως «μίλησα με ονόματα βουλευτών για χυδαίες αναρτήσεις αλλά εσείς ανέχεστε τον λόγο του Πολάκη να λέει την κ. Αγαπιδάκη ως ‘ανίκανο τρολάκι’»
 • Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση αυτή τιμά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα
 • «Θα αποδείξετε ότι Τσίπρας – Πολάκης – Βαξεβάνης δεν είναι το ίδιο;»
 • «Μας ζητάτε να πάμε στον εισαγγελέα. Με ποια στοιχεία; Κάπου εδώ τελειώνει η δική μας ανάμειξη στη συγκεκριμένη υπόθεση».
 • «Το μήνυμα που θα βγει από αυτήν την αίθουσα θα είναι ότι κανείς στην Ελλάδα του 2021 δεν θα ζει στη σιωπή και τον φόβο».

Όσα είπε ο πρωθυπουργός:

«Θα επαναλάβω το ερώτημα, που δεν απαντήθηκε από κανένα πολιτικό αρχηγό: γιατί το metoo εμφανίστηκε στην χώρα μας τώρα και όχι προ 4 ετών;» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου. «Γιατί η Σοφία Μπεκατώρου επέλεξε να μιλήσει σε ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «Δεν αποδίδω κάποια κομματική διάσταση. Η απάντηση είναι πως τώρα τα θύματα ήξεραν πως πρωτύτερα δεν θα ακούγονταν».

«Αυτό αλλάζει επί αυτής της κυβέρνησης και για αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι. Τώρα πλέον όλοι μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Περιμένω την δική σας ουσιαστική συνεισφορά επί του πλέγματος των προτάσεων μας, πως μπορούν αυτές να γίνουν καλύτερες. Δεν άκουσα τίποτε επ’ αυτού».

«Να πάρετε κ. Τσίπρα διακριτές αποστάσεις από τις χυδαιότητες μέρους του δημοσίου λόγου, για τις οποίες υπήρχε σαφώς υποκίνηση από τον δικό σας χώρο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Περιμένω να το κάνετε στην δευτερολογία σας» τόνισε και συμπλήρωσε: «έχετε τη δυνατότητα να πάρετε αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές, ή μήπως είστε δέσμιος μιας πολιτικής, από την οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη. «Ζήτησα προσωπικά από τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει για την αναφορά του περί κίναιδων και ανακάλεσε. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει για τις αναρτήσεις του; θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο; είστε και οι δύο εντός της αίθουσας».

«Η παραίτηση Λιγνάδη έγινε 5 ώρες μετά την πρώτη ανώνυμη καταγγελία» είπε, συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Καμία απολύτως συγκάλυψη στην δικαστική έρευνα, που κινήθηκε άμεσα. Έχει κάποιος στοιχεία περί συγκάλυψης της υπόθεσης; Κανείς. Σας είπα πως η κ. Μενδώνη έκανε ένα επικοινωνιακό λάθος. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα ως πρωθυπουργό της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενθαρρύνω τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά που έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας να μιλήσει άμεσα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει: «αλλά και στο μέλλον όποιος σκέφτεται να ασκήσει εξουσιαστική βία αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Εάν διανοηθεί να προβεί σε τέτοιες πράξεις θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες τους. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την χώρα».