Εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο, με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια διαπραγμάτευση από το 2000. Για την Ελλάδα τα χρήματα είναι 72 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν την επόμενη εξαετία για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Αυτή η σύνοδος ολοκληρώθηκε. Πετύχαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που είχε ζητήσει μια μεγάλη φιλόδοξη λύση.

Είχαμε στείλει επιστολή στον Σαρλ Μισέλ για να διατεθούν πόροι απευθείας στα κράτη μέλη. Μετά από πολλή προσπάθεια και αμοιβαίους συμβιβασμούς δημιουργήσαμε μία φιλόδοξη αντίδραση. Η Ευρώπη έδειξε σήμερα ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Για πρώτη φορά η πατρίδα μας αποκτά πρόσβαση σε τόσο φιλόδοξα εργαλεία. Καταφέραμε τελικά μέσα από μία διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων να προστατεύσουμε τα πρόγραμμα.

Η Ελλάδα κλήθηκε να συμμετέχει και συμμετείχαμε ενεργά σε ό,τι συνέβη τα τελευταία τέσσερα 24ωρα. Η Ευρώπη στηρίζει την αλληλεγγύη. Θα εργαστούμε με σύνεση και θα παράγουμε έργο που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους υποστήριξαν την προσπάθειά μας.

Σχετικά με το θέμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου, και υπήρξε συμφωνία για αναλυτική συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ανέφερε, μάλιστα, την Τουρκία ως πρόβλημα, που το έθεσε προς συζήτηση τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη: «Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες.

Πρέπει να πω, επίσης, ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020»

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο, είπε ότι -παρά τη μείωσή του- πετύχαμε δύο πράγματα. «Πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

 «Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα.

Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικότατους πόρους. Έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε από αυτό το πλαίσιο δαπάνες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει από το Φεβρουάριο του 2020. Και βέβαια έχουμε πια τη δυνατότητα να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτή την πρωτοφανή ύφεση, η οποία θα χτυπήσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής το 2020. Για την επόμενη τριετία πέραν των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, έχουμε ένα σημαντικότατο πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Τονίζω και πάλι αυτό το εργαλείο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Θα εκταμιεύει πόρους για την επόμενη εξαετία και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε ένα κεντρικό σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το εάν τα όσα κερδίζει η Ελλάδα από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη άμεσων αναγκών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κορωνοϊός, μέσα στην τραγωδία του, μας έδωσε το έναυσμα ως Ευρώπη να κάνουμε ένα βήμα το οποίο μέχρι και πριν από τρεις μήνες φάνταζε αδιανόητο. Νομίζω από αυτή την πλευρά, είναι και μία ένδειξη του πώς δουλεύει η Ευρώπη και πώς μεταφράζεται στην πράξη, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η Ευρώπη πολλές φορές δείχνει να είναι στατική και μετά ξαφνικά κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Νομίζω αυτό το οποίο έγινε αυτές τις τέσσερις ημέρες ως προς τη δομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, κυρίως τη δυνατότητα πια να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένα τέτοιο σημαντικό άλμα στο μέλλον, μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον της Ευρώπης»