Μητσοτάκης: Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου - Δε θα κάνουμε «κούρσα εξοπλισμών» με την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Steven Erlanger, της εφημερίδας «The New York Times», ενόψει του Athens Democracy Forum, μίλησε διεξοδικά για του λόγους επικύρωσης της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας, τονίζοντας την ύστατη υποχρέωσή του να υπερασπίζεται συνεχώς την πατρίδα του.

Ο δημοσιογράφος Steven Erlanger ενέμεινε στη συμφωνία Μητσοτάκη- Μακρόν αλλά και την αγορά των γαλλικών φρεγατών ως ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Σε ερώτηση γιατί να γίνει αυτή η συμφωνία, εφόσον η Ελλάδα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η συμφωνία συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΝΑΤΟ περί αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας των κρατών – μελών του. 

Μητσοτάκης: Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου - Δε θα κάνουμε «κούρσα εξοπλισμών» με την Τουρκία | 243926339 403357867979914 4853376998905512625 n

«Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου»

«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία» είπε συμπληρωματικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα απολογηθώ για την υπεράσπιση των συνόρων μας»

Για το μεταναστευτικό και τις αντιμαχίες με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός προέβη στις εξής δηλώσεις: «Δεν θα είμαι απολογητικός σε ό,τι αφορά στην προστασία των συνόρων μας. Τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε τους μετανάστες, αντισταθήκαμε, προστατεύσαμε τα σύνορά μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε με τρόπο που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα»

«Έχουμε κάθε συμφέρον να εργαζόμαστε από κοινού με την Τουρκία και να διαλύουμε τα κυκλώματα διακινητών. Πιστεύω πως η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα. Μπορεί, για παράδειγμα, να δεχθεί τις επιστροφές, που εμπεριέχονται στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Δεν το κάνουν προς το παρόν και μιλάμε για περίπου 2.000 ανθρώπους. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει, πάντως, πως δεν θα ξαναβιώσουμε σκηνές του 2015».

Επιπροσθέτως, όπως τόνισε και στη συνέντευξή του μέσα από το λούβρο, δεν έχει σκοπό να εντάξει τη χώρα σε «κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο συνέχισε να τονίζει πως η υπεράσπιση των συνόρρων αποτελεί μείζον ζήτημα και προτεραιότητα.

«Εάν κάποιος δεν έχει  εμβολιαστεί, θα το ξανασκεφτεί»

Για τους εμβολιασμούς έγινε ειδική αναφορά, λέγοντας από μεριάς του Erlanger πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει καταφέρει δεόντως, ωστόσο το εν λόγω ζήτημα δεν έχει πολιτικοποιηθεί ακόμα όπως στις ΗΠΑ. Και σε αυτό ο πρωθυπουργός εξήγησε πως: «Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος όμως: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο»

Μητσοτάκης: Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου - Δε θα κάνουμε «κούρσα εξοπλισμών» με την Τουρκία | 243494026 275672851048243 8505619785438075660 n

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας

«Δεν υποστηρίζουμε τη Βουλγαρία στα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Σε λίγες ημέρες θα λάβει χώρα η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και πρέπει ως Ευρώπη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των συγκεκριμένων χωρών στην ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση.

«Έχω μιλήσει για τα προβλήματα σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, δεν την υπερψήφισα, αλλά είχα πει πως είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας και ως εκ τούτου θα τη σεβαστώ», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε παρακάτω το βίντεο: