Ζήτημα έχει προκληθεί ύστερα από δημοσίευση της ΜΚΟ «MORIA CORONA AWARENESS TEAM», η οποία κάνει λόγο για «Ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου)…», εξαιρώντας ουσιαστικά το ΚΥΤ της Μόριας.

Μετά το δημοσίευμα η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία κατά της οργάνωσης MORIA CORONA AWARENESS TEAM καθώς όπως τονίζει «σε δημοσίευσή της με ημερομηνία 21.05.2020 αναφέρεται στο «…Ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου)…» ( “…Greek side of island…”), αναφερόμενη στο τμήμα της Λέσβου πλην του Κ.Υ.Τ Μόριας, υπονοώντας ότι το έδαφος της δομής δεν αποτελεί Ελληνική επικράτεια. Επειδή η αμφισβήτηση της αδιαμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας μας αποτελεί ποινικό αδίκημα, καταθέτουμε σχετική μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία».

Τι υποστηρίζει η οργάνωση

Από την άλλη μεριά η οργάνωση προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται, καθώς όπως τόνισε το μέλος της εθελοντικής οργάνωσης, Ντι Μοχάμεντ Αλί Ζαντάχ, στόχος της ΜΚΟ δεν ήταν να δημιουργήσει θέμα, με τη συγκεκριμένη αναφορά, αλλά να καταδείξουν τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στο υπόλοιπο νησί και τη Μόρια, όπου οι συνθήκες είναι πολύ κακές για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

«Κανένας δεν θέλει να μείνει εδώ (στη Μόρια) ούτε για μία μέρα, είναι πολύ επικίνδυνο μέρος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το άρθρο με την επίμαχη αναφορά, γράφτηκε από τον υπεύθυνο ΜΜΕ της οργάνωσης και θα δούμε όπως είπε, αν θα χρειαστεί να το αλλάξουμε ή να πούμε σε όλους τι εννοούσαμε. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσαμε τον «διαχωρισμό» του νησιού.