Το μοντέλο που ακολούθησε η κυβέρνηση για να περιορίσει τη διασπορά του ιού με σκληρό lockdown στις τρεις περιοχές της Δ. Αττικής, πρόκειται να χρησιμοποιήσει και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 29o Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα μέλη της πνευμονολογικής εταιρείας αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις. Όμως καμία δεν συγκρίνεται με αυτήν του Covid. Γι’ αυτό και θα έλεγα ότι, εδώ και 10 μήνες, οι πνευμονολόγοι μας μάχονται στην ‘πρώτη γραμμή της πρώτης γραμμής’ εναντίον του. Και μάλιστα, παντού».

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε σημαντικά με προσλήψεις προσωπικού: «Θα θυμίσω μόνο ότι τους τελευταίους μήνες οι 557 κλίνες εντατικής θεραπείας έγιναν 1.322.

Κι ότι, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν αυξηθεί κατά 10.786 σε σύγκριση με το 2019.

Θα τονίσω ωστόσο ότι σε αυτόν τον πόλεμο που ακόμη διαρκεί, ανάμεσα σε νίκες ή αστοχίες που μπορούν να συζητηθούν, προβάλουν και διδάγματα που δύσκολα θα αμφισβητηθούν.

Όπως, για παράδειγμα, ότι τέτοιες στιγμές απαιτούν συνεργασία πολιτικής και επιστήμης. Συστράτευση δημόσιων και ιδιωτικών δυνάμεων. Αίσθηση καθήκοντος και διάθεση εθελοντισμού. Και, βέβαια, κοινωνική ενότητα και συνοχή.

Όλα αυτά ήταν, είναι και θα παραμείνουν τα όπλα μας εναντίον του κορωνοϊού. Και είναι όπλα αποτελεσματικά, γιατί δίπλα στα καθημερινά κρούσματα που ακούμε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας νόσησαν και νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο, όμως πήραν εξιτήριο και γύρισαν υγιείς στο σπίτι τους.

Κι αυτό οφείλεται σε εσάς και όλους αυτούς που μάθαμε, πια, να ονομάζουμε «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες». Η ευγνωμοσύνη όλων μας, λοιπόν, θα εξακολουθήσει να σας συνοδεύει. Μέχρι τον εμβολιασμό που ξεκινά σε λίγο. Στη διάρκειά του, που θα εξελίσσεται κατά φάσεις.

Αλλά και μετά απ’ αυτόν, αφού ο κίνδυνος θα καραδοκεί για καιρό ακόμη. Σας ζητώ, συνεπώς, να αντλήσετε νέα δύναμη από την προοπτική της τελικής νίκης. Άλλωστε η πνευμονολογία αποτελεί εξέλιξη της λεγόμενης ‘φυματολογίας’. Άρα, πρώτοι εσείς γνωρίζετε ότι μεγάλες απειλές κατά της ανθρωπότητας είτε αντιμετωπίστηκαν είτε και εξαφανίστηκαν οριστικά από τον πλανήτη».

Στο μεταξύ εκείνο που απασχολεί πάνω από όλα την κυβέρνηση είναι η βραδεία μείωση των κρουσμάτων παρά των περιορισμών εδώ και ενάμιση σχεδόν μήνα.

Η διασπορά του ιού δεν έχει ανασχεθεί και τρεις δήμοι της Δυτικής Αττικής καλούνται να υιοθετήσουν από σήμερα τα ξημερώματα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Το νέο μοντέλο σκληρού lockdown που αποφασίστηκε Βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και αλλού καθώς και σε άλλους νομούς εντοπίζονται υψηλά δεδομένα όπως παράδειγμα στους νομούς:

 • Κιλκίς
 • Ξάνθης
 • Πιερίας
 • Δράμας
 • Θεσσαλονίκης
 • Κοζάνης
 • Ροδόπης
 • Γρεβενών
 • Πέλλας
 • Λάρισας
 • Σύμφωνα με πληροφορίες, σε Κοζάνη Πτολεμαΐδα.

«Θέλω να δηλώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλα εκείνα τα μέτρα, να λάβουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις προκειμένου να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας στην περιοχή» τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση φοβάται το πισωγύρισμα όπως άλλωστε δεν έκρυψε ο κ Νικος Χαρδαλιάς. «Το οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι μη αναστρέψιμο. Μπορεί να μειώνονται τα κρούσματα, αλλά δεν μειώνονται οι αριθμοί των ασθενών στις ΜΕΘ. Κάνω σύσταση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και ο καθένας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη. Να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις μέχρι τον εμβολιασμό, ώστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.