Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, που είναι επίσης εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό, η γ’ φάση των δοκιμών του εν λόγω εμβολίου σε ηλικιωμένους και σε παιδιά, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, οι ερευνητές αναμένουν να είναι αποτελεσματικό κατά 70% με 75% «ποσοστό καλύτερο από εκείνο του εμβολίου της γρίπης».

«Το εμβόλιο δεν περιμένουμε να είναι 100% αποτελεσματικό. Αποτελεσματικό 100% είναι της πολιομυελίτιδας με την αναμνηστική του δόση, είναι 93% με 96% το εμβόλιο της ιλαράς, αυτό (του κορονοϊού) περιμένουμε ότι θα είναι περίπου 70 με 75%. Αλλά αν είναι έτσι, θα είναι πολύ καλύτερο από το εμβόλιο της γρίπης», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Επίσης, υποστήριξε πως υπάρχει το ενδεχόμενο το εμβόλιο να καλύπτει εκείνον που το έχει κάνει προκειμένου να αποφεύγει σοβαρές επιπλοκές της COVID-19 αλλά μπορεί να μην περιορίζει τη διασπορά του ιού.

«Δηλαδή μπορεί να έχουμε το εμβόλιο και να προστατευόμαστε εμείς που το έχουμε κάνει, αλλά να συνεχίζουμε να μεταδίδουμε τη νόσο. Να περιμένουμε όμως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ας ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές (οι ανακοινώσεις) για να ξεκινήσει και η παραγωγή του εμβολίου τους επόμενους μήνες, κατέληξε ο καθηγητής.