Τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη του κορονοϊού εξήγησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

«Το ξέρουμε εδώ και μερικές μέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ότι ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, το νέο στέλεχος ανησυχεί τους επιστήμονες ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί αλλά δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως οι επιστημονικοί του σύμβουλοι δεν ξέρουν ακόμα αν έχει ξεφύγει ο μεταλλαγμένος ιός σε άλλες περιοχές της χώρας ή και εκτός Βρετανίας.

«Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες βδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες.», είπε ο καθηγητής. Το μόνο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα.

Πώς επηρεάζει το εμβόλιο

Αναφορικά με το εμβόλιο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι στη Βρετανία εκτιμούν ότι δεν επηρεάζεται από τη μετάλλαξη η δράση του, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλος.

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.

Τι συμβαίνει με τις παρενέργειες των εμβολίων

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής υπάρχουν κλινικά δεδομένα δύο μηνών για τις παρενέργειες των εμβολίων και πως περίπου 40.000 άτομα έκαναν τα εμβόλια. 

«Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες μετά το πρώτο τετράμηνο., τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Ακόμα, τόνισε πως σύμφωνα με τα δεδομένα, οι παρενέργειες είναι ανεκτές και πως σύμφωνα με τις οδηγίες, τα εμβόλια δεν θα τα κάνουν οι έγκυες, άτομα κάτω των 18 ετών και άτομα με σοβαρές αλλεργίες.

Επίσης, σημείωσε πως κάποιες παρενέργειες φαίνονται στην πρώτη εβδομάδα και ελάχιστες έως σε τέσσερις μήνες.

Τι θα γίνει με το lockdown στην Ελλάδα

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε τα πλήρη lockdown σημείωσε ο κ. Μόσιαλος και τόνισε πως εφόσον δεν τα κατάφεραν οι Ιταλοί που έχουν καλύτερο σύστημα υγείας από το δικό μας, εμείς θα πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω.

Για το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, ο καθηγητής τόνισε ότι καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί και η κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές.

«Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας» συμπλήρωσε.