Αν μεταμορφώσουμε τη Διατροφή… αναδύεται η Αφροδίτη…

Ενδεικτικό ίσως αποτελεί το γεγονός ότι αν αναγραμματίσουμε τη λέξη διατροφή προκύπτει η λέξη Αφροδίτη. Η διατροφή οφείλει να υπηρετεί την αρμονία και την εσωτερική αλλά και εξωτερική ομορφιά. «Η ουσία της μαγειρικής έγκειται στην προσφορά της μεγίστης δύβατης ηδονής χωρίς την πρόκληση νόσου” λέει κάπου στο Συμπόσιο του Πλάτωνα ορίζοντας την αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων για τη διατροφή. Μέσα λοιπόν από αυτή τη στήλη κάθε εβδομάδα θα προτείνουμε συνταγές που συνδυάζουν απλότητα και αυθεντικοτητα στη γεύση.

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΝΑΞΙΩΤΙΚΑ ΤΥΡΙΑ

  • 500γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • 4 μελιτζάνες
  • 4 πατάτες Νάξου
  • 100γρ ξυνοτύρι Νάξου
  • 100γρ αρσενικό Νάξου
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κανέλα

Για την μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο γάλα
  • 2κσ βούτυρο
  • 2κσ αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 150γρ αρσενικό Νάξου
  • 150γρ ανθότυρο Νάξου
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο

Βάζω λάδι στο τηγάνι να κάψει. Κόβω τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζω. Αλατίζω λίγο τις πατάτες. Κόβω τις μελιτζάνες σε λεπτές λωρίδες και τις τηγανίζω στο ίδιο λάδι που τηγάνισα τις πατάτες. Καθαρίζω το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη και το σοτάρω σε μια ρηχή πλατιά κατσαρόλα. Ρίχνω τον κιμά και τον ανακατεύω με το κρεμμύδι. Τρίβω τις ντομάτες στον τρίφτη και τις βάζω στη σάλτσα μου. Τελειώνω τον κιμά με αλάτι και πιπέρι και μια μικρή πρέζα κανέλα. Σκεπάζω και αφήνω τον κιμά να βράσει. Για την μπεσαμέλ ρίχνω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το αλεύρι και ανακατεύω με το σύρμα. Ρίχνω το γάλα και ανακατεύω γρήγορα. Τρίβω το αρσενικό και το ανθότυρο και ανακατεύω απαλά. Στο τέλος ρίχνω λίγο αλάτι φρέσκο μοσχοκάρυδο και ένα αυγό. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνω τις πατάτες. Πάνω από τις πατάτες τρίβω λίγο ξυνοτύρι. Απλώνω τον κιμά και μετά τον καλύπτω με τις τηγανητές μελιτζάνες. Τρίβω λίγο ακόμα ξυνοτύρι και απλώνω με την μπεσαμέλ. Τελειώνω με μια γερή στρώση τριμμένου αρσενικού. Ρυθμίζω το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω και ψήνω για 1 ώρα.

Για την Βραδυνή η ΑΦΡΟΔΙΤΗ