Μυλωνάς: «Μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% για το 2021» | ETE Mylonas 2 03 10 21

Στο  εξαιρετικό μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής σημαντικών πόρων στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας  Παύλος Μυλωνάς, κατά την ομιλία του, από το βήμα του συνεδρίου Athens Mastercard Innovation Forum 2021.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά και ήδη βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το β’ τρίμηνο του 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  σήμερα, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί και γι’ αυτό μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% για το 2021.

Συνεχίζοντας ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, εκτίμησε πως οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας είναι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι:

«Το μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής πόρων είναι εξαιρετικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Κατόπιν,  επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών, ως βασική πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, διαμηνύοντας  ωστόσο ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα, σημειώνοντας: 

«Να διασφαλίσουν ότι οι πόροι κατευθύνονται στους σωστούς σκοπούς και να προσαρμόσουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο έτσι ώστε να διευκολύνουν τις αλλαγές που θα συντελεστούν στο επιχειρηματικό τοπίο.

Θα πρέπει επίσης να παίξουν το ρόλο του ενεργού συμβούλου για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν το Σχέδιο, να διαμορφώσουν κατάλληλα το business plan τους και να κάνουν τα σωστά βήματα για να προσελκύσουν επενδύσεις.

Οι τράπεζες με άλλα λόγια, καλούνται να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να βελτιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Μυλωνάς, στάθηκε ιδιαιτέρως στην  εξειδικευμένη ομάδα που  έχει δημιουργήσει  η τράπεζα,  για να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις στο μεγάλο αυτό project, την οποία ονομάζει «Εθνική 2.0», προσθέτοντας πως «Η ομάδα αυτή εξειδικεύεται στην κατανόηση όλων των πτυχών του Ταμείου Ανάκαμψης και στόχος της είναι να συμβουλέψει τις επιχειρήσεις και να τις βοηθήσει να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Σχέδιο».

Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο CEO της ΕΤΕ,  υπογράμμισε πως όλες οι ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα η Εθνική, έχουν κάνει ήδη πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως σε ό,τι αφορά τις εργασίες που γίνονταν στα καταστήματα των τραπεζών και σήμερα μπορούν να διενεργηθούν από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή, τονίζοντας ότι: 

«Το όραμά μου, είναι να δημιουργήσουμε ένα πλήρως ενοποιημένο σύστημα στο οποίο τράπεζες και επιχειρήσεις θα συνεργάζονται ψηφιακά».