Μυλωνάς: Η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται για την ελληνική οικονομία

Για τη μεγάλη ευκαιρία  που παρουσιάζεται για την ελληνική οικονομία,  η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, κατά την τοποθέτησή του  στο 10ο Greek Investment Forum που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

«Η Ελλάδα έχει ήδη υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και άλλες που είναι απαραίτητες για να αυξηθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων», είπε ο κ. Μυλωνάς, σημειώνοντας πως η  έκθεση Πισσαρίδη εντοπίζει τα βασικά πεδία, λέγοντας:

«Αν εφαρμοστούν οι κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, το αποτέλεσμα για τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ θα είναι πολλαπλάσιο».

Συνεχίζοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, υποστήριξε  ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει, μέσω της έκθεσης Πισσαρίδη, τα βασικά πεδία στα οποία είναι απαραίτητο να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως ενώ η Ελλάδα έχει ήδη υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και άλλες που είναι απαραίτητες για να αυξηθούν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, λέγοντας ότι το πρώτο πεδίο αφορά σε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και αποδοχή των ελληνικών προϊόντων.

Κατόπιν, έκανε λόγο για ένα άλλο πολύ σημαντικό πεδίο, που  σχετίζεται με την «μαύρη οικονομία», που  συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας και λειτουργεί σε βάρος  της υπόλοιπης οικονομίας.

Όσον αφορά την  τρίτη αναγκαία μεταρρύθμιση, αυτή  αφορά στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, όπου κυριαρχεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Ολοκληρώνοντας  ο κ. Μυλωνάς επισήμανε  την ανάγκη μεταρρύθμισης τουδικαστικού συστήματος έτσι ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κερδοφορία των τραπεζών και το πως μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, εξήγησε  ότι κλειδί δεν είναι μόνο οι ιδέες και οι κατευθύνσεις που όλοι ξέρουμε και ακολουθούμε, αλλά και ο τρόπος που θα τις αναπτύξουμε και θα τις εφαρμόσουμε.

Μάλιστα, αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, μίλησε για την προοπτική ανάκτησης μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών καθώς και στην ανάπτυξη καταθετικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, που μπορεί να οδηγήσει σε διψήφια αύξηση των εσόδων από προμήθειες.

Επίσης, εστίασε στην αξιοποίηση των πολλών δεδομένων που συλλέγουν οι τράπεζες και τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσφορά νέων υπηρεσιών, λέγοντας ότι :

«Η  Εθνική Τράπεζα έχει εδώ και τρία χρόνια εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά επιτυχημένο και σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, όπως η μείωση των κόκκινων δανείων, συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της ΕΤΕ».