Πολιτική

Μυστική συνάντηση Τουρκίας-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με θέμα τη Λιβύη

Κακά νέα για Αθήνα η συνάντηση αυτή

nato

Μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη έρχεται από τις Βρυξέλλες για να καταδείξει τον περίεργο έως υπονομευτικό για τα ελληνικά συμφέροντα, ρόλο του ΝΑΤΟ αλλά και των ΗΠΑ.

Έκτακτη συνάντηση για το μέλλον της Λιβύης, πραγματοποιήθηκε υπό απόλυτη μυστικότητα χθες, και δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την Λιβύη.

Συγκεκριμένα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες σύμφωνα με…ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, με τον επικεφαλής της συμμαχικής διοίκησης στην Νάπολη, Ναύαρχο Ρόμπερτ Μπέρκε και τον βοηθό υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ για υποθέσεις Εγγύς Ανατολής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Στην παρέα ήταν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας Ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ.

Στους κύκλους του ΝΑΤΟ οι πληροφορίες είναι ελάχιστες, αλλά φαίνεται ότι η συνάντηση που διήρκεσε αρκετές ώρες επικεντρώθηκε στον στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη υπό την υποστήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά και στην αποτροπή παρέμβασης τρίτων δυνάμεων όπως η Ρωσία.

Δημοσιεύματα αραβικών ιστοσελίδων ανέφεραν επίσης ότι οι συζητήσεις αφορούσαν και τα εσωτερικά της Λιβύης καθώς και το θέμα της επέκτασης της στρατιωτικής εκπαίδευσης των λιβυκών δυνάμεων από την Τουρκία

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρονται ο Χουλουσί Ακάρ και οι αμερικανοί αξιωματούχοι να συμφώνησαν ώστε να επιτραπεί στην Τουρκία να αναπτύξει αεροσκάφη επιτήρησης, σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ, για την παρακολούθηση τυχόν στρατιωτικών κινήσεων, κατά της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης φέρονται να συμφώνησαν επίσης ότι η Τουρκία θα αποσύρει όλους τους Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη εντός τεσσάρων εβδομάδων, από τις αρχές Απριλίου.

Στρατιωτικές πηγές από το ΝΑΤΟ πάντως έλεγαν στο vradini.gr ότι η Τουρκία δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση -γνωστοποιημένη τουλάχιστον- ως προς αυτό το θέμα, ενώ η Ουάσιγκτον δεν εξέφρασε αντίρρηση για την παρουσία στρατιωτικών συμβούλων και τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Οι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την μετατροπή μέρους του λιμένα της Μισράτα σε βάση ανεφοδιασμού υπό την επίβλεψη των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, με συμβολική συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για την μετατροπή κομμάτι του λιμανιού σε βάση του ΝΑΤΟ, το οποίο η Τουρκία θα δώσει πιθανόν ως αντάλλαγμα για να ελέγχει το καθεστώς της Λιβύης. Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί ο ρόλος της Ρωσίας σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία φέρεται να ελέγχει το ανατολικό κομμάτι της Λιβύης υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι ουτοπία η κατάργηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ παλαιοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει κάτι σε αυτό, από τη στιγμή που οι προτροπές στις δυο χώρες μένουν στα λόγια.

Αναμένονται επίσης κάποιες αντιδράσεις από τη Μόσχα, η οποία φέρεται να επιδιώκει την δημιουργία δικής της βάσης στην Σύρτη ή αλλού.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor και είπε ότι το μήνυμα της Αθήνας προς τον μεταβατικό πρόεδρο Μένφι ήταν: «Εάν οι Λίβυοι επιθυμούν πλήρεις σχέσεις με την ΕΕ, πρέπει να κάνουν κάτι για το Τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Κάτι που όμως δεν δείχνει να συγκινεί την κυβέρνηση της Λιβύης. Συγκεκριμένα ο Λίβυος φιλοκυβερνητικός αναλυτής Γκάματι ο οποίος εκφράζει την κυβέρνηση, δηλώνει στο ίδιο μέσο ότι «η Τρίπολη δεν θα θυσιάσει τη συνεργασία της με την Άγκυρα για την υπόσχεση υποστήριξης των Βρυξελλών από την Ελλάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΕΕ είναι διχασμένη. Η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία δεν πρόκειται να ακούσουν την Ελλάδα, η οποία απέχει πολύ από το είναι ένα ισχυρό μέλος. Κάθε χώρα επιδιώκει τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε ο Λίβυος ειδικός.

Δείτε επίσης