Μυτιληναίος : Σε διάστημα 2 -3 ετών αναμένουμε τον διπλασιασμό των μεγεθών

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη…

Την βεβαιότητα ότι η Mytilineos έχει καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία με τη ΔΕΗ,  για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος,  εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευάγγελος  Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης  της εταιρείας.

«Το βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας είναι ότι το 2023 μετά από 60 χρόνια τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμινίου, στο πλαίσιο και των στόχων, για το «πρασίνισμα» του αλουμινίου», είπε ο κ. Μυτιληναίος, λέγοντας ότι απομένουν ορισμένα διαδικαστικά θέματα που μπορεί να κλείσουν ίσως και εντός της εβδομάδας.

Κατά τον ίδιο: «Εκφράζω την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε το στόχο να «πρασινίσουμε» το αλουμίνιο και θα έχουμε φθηνότερη ενέργεια»,  σημειώνοντας πως  το κλίμα στις συζητήσεις με τη ΔΕΗ ήταν εξαιρετικό και η διοίκηση του κ. Στάσση επέδειξε ρεαλισμό,  που θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του Ομίλου, προχώρησε σε μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη, αναφορικά με τις προοπτικές της εταιρείας, διευκρινίζοντας πως τα επόμενα 2 με 3 χρόνια με την ωρίμανση των επενδύσεων, την αύξηση των μεριδίων αγοράς, την καινοτομία που εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητες αλλά και το θετικό κλίμα των αγορών εμπορευμάτων σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του κόστους σε όλα τα επίπεδα, θα αρχίσει η απογείωση για τη Mytilineos, υποστηρίζοντας :

«Σε διάστημα 2 -3 ετών μπορούμε να ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας, ξεκινώντας από την κερδοφορία του 2022 που ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το 2020. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη καταλαβαίνετε το τι ακολουθεί».

Κατόπιν, εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι μια βαριά χρονιά για το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, λέγοντας ότι:  «η εταιρεία βρίσκεται στο μέσον ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος ύψους 600 εκατ. ευρώ μόνο για το 2021 που είναι με διαφορά το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα.

Ωστόσο ήδη το 2021 αναμένεται να αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτοι καρποί και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις η χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2020.

Το 2021 θα δείξουμε πως μπορεί μια εταιρεία εν μέσω ενός κολοσιαίου επενδυτικού προγράμματος να βγάζει και κέρδη».

Κατόπιν, απαντώντας σε ερωτήσεις  είπε  ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία για την πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά του αλουμινίου, λέγοντας πως  το Αλουμίνιον της Ελλάδος παραμένει στο πρώτο τεταρτημόριο των πιο ανταγωνιστικών παραγωγών αλουμινίου παγκοσμίως.

Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη νέα δεκαετής συμφωνία με την Glencore για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου η οποία ξεπερνά σε αξία το 1,5 δισ. δολάρια, εξηγώντας πως  εξήγησε, ένας από τους λόγους που προχώρησε η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την Αλουμίνιον είναι οι μεγάλες επενδύσεις που ξεκίνησαν τόσο στα φωτοβολταϊκά όσο και με τη μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου, που  υπερκαλύπτει τις ανάγκες του εργοστασίου αλουμινίου κατά περίπου 3 φορές.

Παράλληλα, διεμήνυσε  ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για σύνδεση των δύο εργοστασίων με ειδικό καλώδιο, επισημαίνοντας πως: 

«Το γεγονός ότι αποδεσμευόμαστε από τη ΔΕΗ αποτελεί μια θετική είδηση, η νέα μονάδα και τα ΑΠΕ θα εξασφαλίσουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για το αλουμίνιο»

Για να προσθέσει  ότι η αγορά των διμερών συμβάσεων (PPAs) εξελίσσεται και σύντομα θα αποτελεί ικανοποιητική λύση για όλους τους συμμετέχοντες. 

Όσον αφορά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ο κ. Μυτιλιναίος ανέφερε  ότι εντός της Ελλάδας από τα 1480MW της Εγνατία Group που αγοράστηκαν το Φεβρουάριο, 572 αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι αρχής γενομένης από τα 140MW που κέρδισαν σύμβαση στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ.

Ταυτοχρόνως, είπε πως η εταιρεία διαθέτει 300MW αιολικά σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και ακόμη 100MW έτοιμα για κατασκευή, ενώ για τα έργα αποθήκευσης αναμένει το νομοθετικό πλαίσιο το φθινόπωρο, με την εταιρεία να  βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με αρκετούς ενδιαφερόμενους για την υπογραφή νέων PPAs μετά το πρώτο που υπεγράφη με την Εγνατία. 

Όσον αφορά το εξωτερικό, οι επενδύσεις που ανήκουν στη Mytilineos φτάνουν τα 507 MW  υπό κατασκευή εκ των οποίων των τα πρώτα 120MW παραδίδονται σε λειτουργία εντός των ημερών στην Αυστραλία, ενώ  788MW είναι έτοιμα για κατασκευή, οδηγώντας το σύνολο της δραστηριότητας στο εξωτερικό στα 1739MW. 

Σημειώνεται πως η Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας, ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μεταξύ των οποίων και τη διανομή μερίσματος  36 σεντς   ανά μετοχή που θα αυξηθεί κατά 0,4 σεντς  από το ποσό που θα αντιστοιχούσε στο μέρισμα των ιδίων μετοχών της εταιρείας.

Παράλληλα, η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος των 36,4 λεπτών ανά μετοχή θα είναι η  Πέμπτη 24 Ιουνίου και η έναρξη καταβολής την Πέμπτη  1 Ιουλίου, με το μέρισμα  να υπόκειται σε παρακράτηση φόρου και το καθαρό ποσό θα είναι  34,2 σεντς  ανά μετοχή.