Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

MYTILINEOS : Ξεκινά ο νέος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 826MW

Τον Σεπτέμβριο, ανοίγει η αυλαία των επενδύσεων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, καθώς ετοιμάζεται να μπει σε φάση κατασκευής, από τη Mytilineos, ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στην Ευρώπη.Συγκεκριμένα, ο νέος σταθμός θα είναι ισχύος 826MW και αναμένεται να κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας  στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας. Ο Τομέας Έργων EPC – Mέτκα, έχει άλλωστε αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα, όσο και για την ταχύτητα κατασκευής.

θα έχει ως βασικό προμηθευτή την εταιρεία General Electric

Ο σταθμός, με έναρξη λειτουργίας του (commissioning) να τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021, θα έχει ως βασικό προμηθευτή την εταιρεία General Electric, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά αυτή τη στιγμή, τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη. Το προβλεπόμενο κόστος επένδυσης είναι της τάξεως των 300 εκ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες, κατά πάγια πρακτική του Ομίλου, θα καλυφθούν κυρίως από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της και αυτόν τον σταθμό, η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαθέτει η Mytilineos θα ξεπερνά τα 2000MW, πλέον του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και με προϋποθέσεις εξαγωγών σε γειτονικές χώρες στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου (target model).

Με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων 

Ταυτόχρονα, η εταιρία συμβάλλει αποτελεσματικά στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, καθώς με τη χρήση του φυσικού αερίου ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές ρύπων και οι επιπτώσεις τους. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας. Σημειώνεται πως κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο επικεφαλής του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος   έχει αναφέρει ότι το νέο εργοστάσιο θα είναι το πιο οικονομικό και αποδοτικό στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού και θα λειτουργεί ως μονάδα βάσης.

Η ένταξή του στην αγορά αναμένεται να γίνει το 2022

Η έναρξη λειτουργίας του και η ένταξή του στην αγορά αναμένεται να γίνει το 2022, ενώ το κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ δηλαδή πέντε φορές μικρότερο από τη μονάδα ισχύος 600MW που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Μάλιστα, στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου λειτουργούν ήδη δύο μονάδες, η μία της Protergia, ισχύος 444 MW, καθώς και η μονάδα συμπαραγωγής της Αλουμίνιον ισχύος 334 MW. Επίσης, η Μυτιληναίος συμμετέχει με μερίδιο 65% στην Korinthos Power, με ισχύ 395,9 MW, ενώ με τη νέα μονάδα, η εγκατεστημένη ισχύς των θερμικών μονάδων του Ομίλου θα ξεπεράσει το 1,8 GW.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα