Με τη κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο τη δημοπράτηση έργων για τη παραγωγή ενέργειας από απόβλητα, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ,  με τη διενέργεια 17 διαγωνισμών έως και το 2021, η μόνη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτό το χώρο, είναι η Mytilineos, με τον επικεφαλής Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Σημειώνεται, πως η Mytilineos, ανέλαβε αρχές του μήνα, το πρώτο  έργο στη διαχείριση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας, Energy from Waste, με τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, Sustainable Engineering Solutions Business Unit – SES BU.  

Πρόκειται για το έργο Protos Energy Recovery Facility στο Cheshire της Αγγλίας, εγκαινιάζοντας κατ αυτό τον τρόπο,  την παρουσία του ομίλου,  σε ένα νέο και μεγάλης ζήτησης τομέα εξειδικευμένων κατασκευών για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων,  προσφέροντας και  μια εξειδίκευση για μια σειρά μεγάλων έργων στο εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα.

Παράλληλα,  εγκαινιάζει συνεργασίες με εταιρείες όπως η Covanta που είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή βιώσιμων λύσεων αποβλήτων και ενέργειας (EfW), διαθέτοντας άλλες τρεις  παρόμοιες  εγκαταστάσεις  υπό κατασκευή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έργα  αυτά, συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πόρων και ταυτόχρονα μειώνουν την εξάρτηση από εξαγωγές αποβλήτων ή χώρους υγειονομικής ταφής αντιμετωπίζοντας τα απόβλητα ως πολύτιμους πόρους.

Πλέον ο όμιλος,  έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του το έργο Protos Energy Recovery Facility στο Cheshire της Αγγλίας,   έχει μια ισχυρή απόδειξη και αναγνώριση της ικανότητας του, να αναλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο πολύπλοκα ολοκληρωμένα έργα τύπου EPC, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων.

Πιο αναλυτικά, κάθε χρόνο, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις Energy-from-Waste της Covanta μετατρέπουν  περίπου 21 εκατ. τόνους απορριμμάτωναπό δήμους και επιχειρήσεις σε καθαρό, ανανεώσιμο ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσουν ένα εκατ. σπίτιακαι να ανακυκλώσουν πάνω από 500.000 τόνους μετάλλων.

Μέσω ενός τεράστιου δικτύου εγκαταστάσεων επεξεργασίας και ανακύκλωσης, η Covanta παρέχει επίσης ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης βιομηχανικού υλικού σε εταιρείες που αναζητούν λύσεις σε μερικές από τις πιο περίπλοκες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Πρόκειται για το τέταρτο έργο Energy-from-Waste για την Covanta στο Ηνωμένο Βασίλειο με την GIG και το δεύτερο με την Biffa, και καταδεικνύει τη συνεχή ανάπτυξή της στη συγκεκριμένη αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι  το έργο  ανήκει στις κορυφαίες εταιρείες του χώρου των βιώσιμων λύσεων την  Covanta, την Green Investment Group και την Biffa και  αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης ενός κόμβου για τις τεχνολογίες ενέργειας και πόρων, που είναι γνωστός ως Protos και ανήκει στην Peel L&P Environmental.

Μάλιστα, η εγκατάσταση θα μπορεί να επεξεργάζεται μέχρι 400.000 τόνους μη ανακυκλώσιμα οικιακά και βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα (I&C) παράγοντας  49 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού άνθρακα, αρκετά για να τροφοδοτήσει περίπου 90.000 σπίτια.

Συγκεκριμένα, με θερμική επεξεργασία 400.000 τόνων ετησίως μη ανακυκλώσιμων οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών αποβλήτων, οι δύο γραμμές θα παράγουν καθένα 74 MW  ατμού για χρήση στην παραγωγή 49 MW ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή, καθιστά το έργο ένα από τα μεγαλύτερα στον τομέα EfW και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη σημασία για την Standardkessel Baumgarte (SBG).

Η εγκατάσταση, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι Ellesmere, αποτελεί σημαντική προσθήκη στην υποδομή διαχείρισης αποβλήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι η δεύτερη τέτοια εγκατάσταση για την Biffa, μετά την έναρξη της κατασκευής στην εγκατάσταση Newhurst EfW στο Leicestershire

Κατ αυτό τον τρόπο, υποστηρίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας,  να μειώσει τόσο την εξάρτηση από τους χώρους υγειονομικής ταφής όσο και να επεξεργαστεί περισσότερα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα στο σπίτι, μειώνοντας την εξάρτηση της  από τις εξαγωγές.

Το έργο που ανέλαβε στην Αγγλία με συνεργάτη την Standardkessel Baumgarte GmbH (SBG), είναι συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. λίρες από τα οποία τα 300 αφορούν την κοινοπραξία της Mytilineos.  

Η Standardkessel Baumgarte  είναι ένας από τους πλέον γνωστούς τεχνολογικούς παρόχους στον χώρο της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, εγνωσμένης αξίας και με σειρά επιτυχημένων έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πιο αναλυτικά, η κοινοπραξία έργου Protos συνδυάζει κορυφαία τεχνογνωσία στον τομέα της λειτουργίας και ανάπτυξης EfW, επενδύσεων σε πράσινες υποδομές και διαχείρισης και συλλογής αποβλήτων.

Ως επικεφαλής κοινοπραξίας εταιρειών η Mytilineos, θα πραγματοποιήσει την ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας.

Για την επιτυχή κατασκευή και θέση σε λειτουργία του εργοστασίου, ο ηγέτης της κοινοπραξίας που είναι η ελληνική εταιρία, είναι υπεύθυνος για τα δομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων γραφείων. τον κύκλο νερού-ατμού · η αποθήκευση καυσίμων · και το πεδίο ηλεκτρικού, οργάνων και ελέγχου.

Με την ιδιαίτερη τεχνογνωσία της Mytilineos,  στον τομέα των υποδομών, του συνδυασμένου κύκλου, των αεριοστροβίλων και των ηλιακών εγκαταστάσεων, η ελληνική επιχείρηση  θα παρέχει σχεδιασμό, προμήθεια, και ανέγερση του εργοστασίου,  διευθύνοντας το έργο.

Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για ονομαστική ετήσια αξιοποίηση 400.000 τόνων απορριμμάτων (2 γραμμές δυναμικότητας 200.000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος για την κάθε μια) και θα τροφοδοτείται από το υπόλειμμα αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά και από εμπορικά και βιομηχανικά απορρίμματα.  

Το όλο έργο,  αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία το 2024, και θα την αναλάβει η Covanta,  παρέχοντας  λειτουργίες και υπηρεσίες συντήρησης.

Η Biffa θα παρέχει το καύσιμο για την εγκατάσταση με πάνω από το 60% της πρώτης ύλης που προέρχεται από τις επιχειρήσεις της, παρέχοντας ζωτική διέξοδο για μη ανακυκλώσιμα απόβλητα.

Η τελευταία αποτελεί μια κορυφαία εταιρεία διαχείρισης βιώσιμων αποβλήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εγκατάσταση του Protos αντιπροσωπεύει το δεύτερο έργο της που έφτασε στο οικονομικό κλείσιμο το 2020 με τους ίδιους εταίρους του έργου.

Η  οικονομική δέσμευση της Biffa στο έργο θα ανέλθει σε 35 εκατ. λίρες, που  θα επενδυθεί τα επόμενα τρία χρόνια από υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Η Covanta και η  Green Investment Group, παγκόσμιος ηγέτης στις επενδύσεις και την ανάπτυξη πράσινων υποδομών,  θα κατέχουν ο καθένας το 37,5% της υπερσύγχρονης εγκατάστασης Energy-from-Waste (EfW), με την Biffa, τον κύριο προμηθευτή αποβλήτων της εγκατάστασης, να κατέχει το υπόλοιπο 25% του έργου

Η Covanta θα παρέχει τεχνική επίβλεψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής και θα λειτουργήσει την εγκατάσταση για μια αρχική περίοδο 20 ετών, με την Biffa να παρέχει την πλειονότητα της προμήθειας αποβλήτων μέσω μακροπρόθεσμης συμφωνίας και να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση ως ζωτική διέξοδο για μη ανακυκλώσιμα απόβλητα.