Μυτιληναίος :«H επιχειρηματικότητα είναι δεμένη με την κοινωνία του» | Mytilineos Pireas 15 12 19

Γιάννη Χαλκιαδάκη

Την πεποίθηση ότι έχουν αρχίσει να αλλάζουν στην κοινωνία πολλές προκατειλημμένες αντιλήψεις για το τι σημαίνει επιχειρηματίας, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και σε μία λαμπρή τελετή αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

«Όλη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο», ανέφερε εχθές κατά την ομιλία του αποδεχόμενος την ύψιστη αυτή ακαδημαϊκή τιμή ο κ. Μυτιληναίος, απευθύνοντας τις ευχαριστίες του προς τη Σύγκλητο για την πρότασή της, ελπίζοντας πως ξεφεύγουμε σιγά σιγά από το κυνήγι μαγισσών εναντίον της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της Mytilineos, σημείωσε ότι «Ελπίζω η κρίση να μας έχει κάνει σοφότερους. Το υψηλό κόστος που πλήρωσε η χώρα στην κρίση να μην πάει χαμένο. Όμως ταυτόχρονα αυξάνονται και οι απαιτήσεις της κοινωνίας απέναντι στις επιχειρήσεις. Το κράτος αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες σε κρίσιμες περιοχές όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Οι νέοι περιμένουν από τις μεγάλες επιχειρήσεις να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Κατόπιν ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι «Στην πορεία μου μέχρι σήμερα αισθανόμουν πάντα την ηθική υποχρέωση να επιστρέφω στην πατρίδα έστω ένα μικρό μέρος των όσων μου έχει προσφέρει. Η αναγνώριση της όποιας προσφοράς είναι δύναμη που ανατροφοδοτεί αυτήν την προσπάθεια».

Ο ίδιος είπε πως «Βαδίζουμε μπροστά με καθαρότερο βλέμμα, περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε από συμπληγάδες, για πάνω από 10 χρόνια η κοινωνία πάλεψε για μια ισορροπία επιβίωσης. Όμως κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία, η κρίση γίνεται πρόκληση που σε ωθεί να πάρεις αποφάσεις και να μεταρρυθμίσεις πρώτα τον εαυτό σου και τον οργανισμό σου.

Σίγουρα έχει αρχίσει να εμπεδώνεται μια νέα ηθική που προτάσσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάγκη συλλογικής δράσης, που ξεφεύγει από το μοντέλο της παρασιτικής κατανάλωσης. Έχουμε υποχρέωση να γίνουμε αποτελεσματικότεροι. Οι σοβαροί και υπεύθυνοι επιχειρηματίες συνειδητοποιήσαμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι δεμένη με την κοινωνία και όταν γονατίζει η μία γονατίζει και η άλλη».