«Εικόνες που δεν αντιστοιχούν σε σύγχρονη χώρα της Ευρώπης και μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε χώρα της Μέσης Ανατολής εν μέσω πολέμου» δηλώνουν ότι αντίκρισαν οι εννιά ευρωβουλευτές της GUE/NGL οι οποίοι επισκέπτονται από χθες Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου το πρωί τη Λέσβο.

Αρχικά επισκέφθηκαν την κατεστραμμένη από τη φωτιά δομή στη Μόρια, και στη συνέχεια τον χώρο του νέου καταυλισμού στο Καρά Τεπέ, όπου όπως υποστηρίζουν «η κυβέρνηση με καθυστέρηση ημερών και ανεπαρκείς υγειονομικές συνθήκες επιχειρεί να οργανώσει τη στέγαση των πάνω από 10.000 ανθρώπων που περιφέρονται ανέστιοι στο νησί από την ημέρα της πυρκαγιάς στη Μόρια».

Οι ευρωβουλευτές, ανάμεσα τους και οι Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισκέφτηκαν τους χώρους της νέας δομής, μίλησαν με εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και τους ίδιους τους φιλοξενούμενους, «σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο Μ. Σχοινά που μετέβη στο νησί ως απεσταλμένος της Κομισιόν αλλά αρκέστηκε στην “αφ’ υψηλού” με ελικόπτερο, επιθεώρηση της Μόριας» λέει ο Κώστας Αρβανίτης. «Έλλειψη χώρων υγιεινής, έλλειψη πόσιμου νερού, συνωστισμός στη διενέργεια των test covid, συνθήκες προβληματικές και για τους εργαζόμενους στο χώρο, συνθέτουν μια εικόνα προχειρότητας» δηλώνει με τη σειρά του ότι διαπίστωσε ο κ. Κόκκαλης.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωομάδας της Αριστεράς συνέχισε και συνεχίζει και σήμερα την επίσκεψή της στο νησί με ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών με τοπικούς φορείς, εργαζόμενους και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Tύπου στα μέσα Ενημέρωσης.

Την ομάδα των Ευρωβουλευτών της GUE/NGL εκτός από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστα Αρβανίτη και Πέτρο Κόκκαλη συναποτελούν οι Ευρωβουλευτές Pernando Barrena Sira Rego, Miguel Urban, Idoia Villanueva από την Ισπανία, Malin Bjork (από τη Σουηδία, Cornelia Ernst (από τη Γερμανία) και Marisa Matias (από την Πορτογαλία).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ