Η κρίση των τελευταίων ημερών στη Λέσβο διαχειρίζεται από την Αστυνομία, η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση, προκειμένου να μην υπάρχουν επεισόδια αλλά και για διαφυλαχθεί η τάξη σε αυτή τη δύσκολη για το νησί στιγμή.

Όπως εξήγησε στο MEGA, το Μέλος της Ένωσης Αστυνομικών Λέσβου, Απόστολος Παπαδέλης, για πολλά χρόνια, το νησί και οι κάτοικοί του, έχουν σηκώσει το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Τόνισε πως η τοπική κοινωνία και ο κόσμος έφτασε στα όρια του, ενώ ανέφερε, ότι καθημερινά, υπήρχαν περιστατικά μαχαιρωμάτων και κλοπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες βράδυ υπήρξε απόπειρα εμπρησμού του Καρά Τεπέ, της δεύτερης δομής φιλοξενίας, από άτομα που διαμένουν μέσα.

Ευτυχώς επενέβη η Πυροσβεστική και αποφεύχθηκε η δυσάρεστη εξέλιξη.

Διαδηλώσεις προσφύγων και μεταναστών

Με διαδηλώσεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Θερμής, όπου έχουν εγκλωβιστεί, ξεκίνησε η σημερινή τέταρτη μέρα μετά τη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας. Όπως διαφαίνεται, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν δέχονται να μπουν στον νέο, υπό κατασκευή, καταυλισμό και ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.

Σημειώνεται, επίσης, το ανησυχητικό φαινόμενο των εμπρησμών όπως η σημερινή φωτιά, περίπου στις 10.30 το πρωί, σε καλαμιώνα δίπλα σχεδόν στο μπλόκο της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει στους διαδηλωτές να κινηθούν προς την πόλη. Η φωτιά σβήστηκε με ρίψεις νερού από δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού η πρόσβαση δασοπυροσβετικών οχημάτων δεν ήταν δυνατή.

Στο μεταξύ, με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες για την τοποθέτηση των σκηνών στον χώρο του πεδίου βολής του Καρά Τεπέ. Σε αυτές, από αργά χθες το απόγευμα, συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με επιστολή της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητά να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο στήσιμο του καταυλισμού. Διαμαρτυρίες υπάρχουν, επίσης, και από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΚΥΤ, επειδή συμμετέχουν στη μεταφορά σκηνών με ελικόπτερα και στο στήσιμο σκηνών.

Με πληροφορίες από MEGA και ΑΠΕ – ΜΠΕ