Για τις ενέργειες της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες καθώς και για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κύπρο και την Ελλάδα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο αν και το επικαλείται συχνά. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μια παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. διαδέχεται την άλλη, από πλευράς Τουρκίας: Ενέργειες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το διεθνές δίκαιο το οποίο συνεχώς επικαλείται η Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως στο ενδεχόμενο που η Τουρκία πιστεύει ότι ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο καλό θα ήταν να εισακούσει τις προτάσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε διεθνή επιδιαιτησία.

«Τι έχουν να ανησυχήσουν, αν, όπως ισχυρίζονται, ενεργούν με βάση το διεθνές δίκαιο; […] Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε να κάνουμε με μια χώρα η οποία, επαναλαμβάνω, δεν σέβεται ούτε κανόνες διεθνούς δικαίου ούτε και προσαρμόζεται με τη σύγχρονη εποχή».