Ν. Σύψας: Ούτε τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου | Αθήνα1 scaled e1606281547884

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, εκτίμησε για το άνοιγμα των σχολείων πως δεν θα πρέπει να γίνει στις 07/12 αλλά και να μην ανοίξει ούτε το λιανεμπόριο και η εστίαση.

«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Παρά τη σημαντική μείωση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επισήμανε πως δεν συμβαίνει το ίδιο με τους διασωληνωμένους εξ ου και η επιβεβλημένη διατήρηση των μέτρων.

«Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, τόνισε πως όσο πιο αργά προς τις γιορτές ανοίξει, τόσο το καλύτερο. «Βλέπω ανέφικτο να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα. Θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα. Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο», είπε και αναφερόμενος στην εστίαση, απάντησε πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για να ανοίξουν τα μαγαζιά.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα στην εστίαση. Είναι σημείο υπερμετάδοσης και το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες», υπογράμμισε ο κ. Σύψας.