Ψύχραιμος για την πορεία της επιδημίας αλλά ιδιαίτερα επικριτικός προς τους διοργανωτές των εκδηλώσεων που παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού, εμφανίστηκε ο Νίκος Σύψας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εξήγησε ότι ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα της χώρας για τους τουρίστες ωστόσο τόνισε την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύει ο καθένας ξεχωριστά διότι «ο ιός είναι ανάμεσά μας και περιμένει τα λάθη μας.»

Ο καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το ξέραμε ότι θα γίνει η αύξηση, θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες που δεν ξέρουμε από που προέρχονται.

Παρακολουθούμε την επιδημιολογική κατάσταση σε όλες τις χώρες, σε άλλες αλλάζει προς το χειρότερο και σε άλλες προς το καλύτερο. Τα βόρεια σύνορά μας “βράζουν” για αυτό και εκδόθηκε νέα ταξιδιωτική οδηγία για τη Σερβία.»

«Μου κάνει εντύπωση πώς κάποιοι παίζουν με τη φωτιά»

Επικριτικός ήταν ο καθηγητής για τα πρόσφατα φαινόμενα συνωστισμού, όπως πχ το πανηγύρι στην Αλίαρτο, δηλώνοντας: «Εγώ θα ήθελα να ξέρω, για αυτούς που διοργάνωσαν αυτά τα πανηγύρια, αν σε 10-15 μέρες προκύψουν 40 με 50 κρούσματα σε αυτούς που συμμετείχαν στο πανηγύρι, πώς θα νιώσουν; Μου κάνει εντύπωση πώς κάποιοι παίζουν με τη φωτιά», ενώ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στο ίδιο πανηγύρι, ο κ. Σύψας είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει κάτι.

Για την πιθανότητα νέου lockdown σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων

Ο κ. Σύψας επισήμανε ότι «ήδη ανησυχούμε ήδη λαμβάνουμε περισσότερα μέτρα στο άμεσο μέλλον, αν ακούσουμε για 100 και πλέον κρούσματα, δεν σημαίνει ότι το πράγμα ξέφυγε αλλά δεν είναι και τόσο καλή η κατάσταση.

Αν δούμε περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα, μπορεί να μην δούμε και πάλι lockdown, όμως ίσως δούμε το κλείσιμο των μπαρ, την απαγόρευση των πανηγυριών και τέτοιου είδους συναθροίσεων.»

Υπογράμμισε δε ότι δεν μαθαίνουμε για πολλές εισαγωγές σε ΜΕΘ καθώς έχουν γίνει αλλαγές στις ομάδες που νοσούν, λέγοντας ότι «είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μικρότερη νοσηρότητα. Για αυτό δεν έχουμε τόσες πολλές εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έχουν αλλάξει οι ομάδες που νοσούν καθώς οι ευπαθείς ομάδες προσέχουν τον εαυτό τους.»

Για το εμβόλιο

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα είναι από τους πρώτους που θα κάνουν το επικείμενο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, λέγοντας ότι «είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εμβόλια κλινικής φάσεως 3, που σημαίνει ότι αν είναι επιτυχημένη η φάση αυτή, τότε θα αδειοδοτηθούν για την παραγωγή τους. Ακολουθεί, όμως, το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής δισεκατομμυρίων δόσεων.

Αν έχω δει τα στοιχεία του εκάστοτε εγκεκριμένου εμβολίου από τους Παγκόσμιους Οργανισμούς Υγείας, τότε θα το έκανα και από τους πρώτους γιατί ως γιατρός είμαι πιο εκτεθειμένος.»