Δ. Σαρηγιάννης για πανδημία: Έχουμε γυρίσει σελίδα εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα

Πάνω από το 85% των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι

Την επέλασή της σε όλη τη χώρα κάνει η μετάλλαξη «Όμικρον», με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο περίπου 10ήμερο και τους ειδικούς να κάνουν εκτιμήσεις για το πότε θα υπάρξει η κορύφωση.

Ειδικότερα, ο Νίκος Τζανάκης τόνισε ότι με βάσει τα μοντέλα της ομάδας του, κορύφωση του πανδημικού κύματος θα έχουμε γύρω στις 19-22 Ιανουαρίου με μέσο κινητό όρο τα 55.000 ημερήσια κρούσματα «που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές μεγαλύτερων αριθμών».

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε επίσης ότι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί (θα αρχίσει η επίταξη ιδιωτών γιατρών από την Παρασκευή), ενώ μετά τις 10 -12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται σιγά – σιγά και οι διασωληνώσεις.

Ο καθηγητής είπε ότι το προηγούμενο δεκαήμερο ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν περίπου 316, τώρα έχουν αυξηθεί κατά πολύ και χθες Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ με 626 εισιτήρια μετά από πάρα πολύ καιρό.

Πάνω από το 85% των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, με τον καθηγητή να υπογραμμίζει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου επέφερε ένα νέο πλήγμα στην πανδημία.

Όσον αφορά στα σχολεία ανέφερε ότι η δική του η γνώμη ήταν ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν ωστόσο με δεδομένη την απόφαση της επιτροπής πρέπει οι πάντες να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα. Ειδικά για τα πρωτόκολλα ανέφερε ότι πολλές φορές είναι πολυδαίδαλα και μπορεί να κουράσουν τους πολίτες.