Απόψεις

Να αυξηθεί το πλαφόν για την στήριξη των νοικοκυριών

Ο χειμώνας αυτός θα είναι πολύ δύσκολος για τα περισσότερα νοικοκυριά, καθώς το κόστος της Ενέργειας και της Θέρμανσης εκτινάχθηκε στα ύψη μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

xasapopoulos_iordanis-720x480-1

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να διπλασιάσει το κονδύλι που θα έδινε φέτος για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και για την επιδότηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου.

Ο αρχικός υπολογισμός του συνολικού κόστους φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Με απλά λόγια, στο ρεύμα η επιδότηση θα φτάσει από 18 έως 24 ευρώ, ενώ ανάλογη θα είναι και για το φυσικό αέριο.

Η πολιτική των ισχυρών της Ευρώπης έχει εγκλωβίσει τις εθνικές κυβερνήσεις των χωρών-μελών. Και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου με χρήματα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Οι ισχυροί της Ευρώπης ζητούν αυστηροποίηση των συμφώνων σταθερότητας από τη μία, και από την άλλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μία ενιαία ενεργειακή πολιτική ώστε οι χώρες-μέλη να μην αιμορραγούν λόγω των παγκοσμίων κερδοσκοπικών παιγνιδιών με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Με απλά λόγια, οι μεγάλες χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο να δημιουργηθούν μεγάλα αποθέματα φυσικού αεριού, ώστε όποτε απαιτείται, να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες των χωρών-μελών, να μην δημιουργούνται μεγάλες αυξομειώσεις τιμών, και, τελικά, να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Από την άλλη, έχουμε την κυβέρνηση, η οποία μετά τον κορωνοϊό και τις καταστροφές από τους σεισμούς, εξακολουθεί να ζει την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι.

Η πανδημία απορρόφησε σημαντικά κονδύλια. Στην ενεργειακή κρίση τώρα, διατέθηκαν τα πρώτα 500 εκατ. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσα ακόμη χρήματα θα χρειαστούν μέχρι να τελειώσει ο χειμώνας.

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, του ρεύματος και του φυσικού αεριού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στα ελληνικά νοικοκυριά, που βλέπουν τον οικογενειακό προγραμματισμό να ξεφεύγει, καθώς πρέπει να χρυσοπληρώσουν για να ζεσταθούν το χειμώνα.

Οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν με τις επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις είναι ένα μικρό ανάχωμα στην έκρηξη της ακρίβειας.

Όμως, η αλήθεια είναι πως δεν φτάνουν.

Το εισοδηματικό κριτήριο των 28.000 ευρώ ανά οικογένεια με δύο ή τρία παιδιά, που μπήκε ως πλαφόν για την επιδότηση, είναι χαμηλό.

Η ενεργειακή κρίση πλήττει όλες τις οικογένειες, και αυτές των χαμηλών εισοδημάτων και αυτές με τα πιο υψηλά.

Όπως με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή η κυβέρνηση δεν έκανε διακρίσεις, στήριξε και κράτησε στη ζωή όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και τζίρου, έτσι πρέπει να κάνει και με τη θέρμανση το χειμώνα με το σύνολο των νοικοκυριών. Και ας έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πιο υψηλό από 28.000 και 30.000 ευρώ.

Μία μέση ελληνική οικογένεια με δύο παιδιά χρειάζεται αντικειμενικά εισόδημα πάνω από 40 με 50.000 ευρώ για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές της ανάγκες.

Δεν γίνεται όταν χρειάζεται να στηριχθούν τα νοικοκυριά, η Πολιτεία να λαμβάνει υπ’ όψιν της μόνο όσους αμείβονται μέχρι 1.000 έως 1.300 ευρώ το μήνα.

Οι αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας είναι πολύ μεγάλες και πλήττουν όλους, γι’ αυτό και το κονδύλι στήριξης πρέπει να είναι ανάλογο, όπως έγινε και με την επιστρεπτέα προκαταβολή όλων των επιχειρήσεων.

Δείτε επίσης