Χαρούμενος για την κατάκτηση του 20ου Grand Slam τίτλου δήλωσε ο Ράφα Ναδάλ, ωστόσο δεν ξεχνάει ότι η κατάσταση στον πλανήτη είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σίγουρα είναι μια σημαντική μέρα για μένα, αλλά δεν είμαι χαζός», είπε ο Νο.2 τενίστας στον κόσμο μετά τον θρίαμβο επί του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Παρίσι. «Είναι λυπηρή η κατάσταση στον κόσμο. Αν ρωτάτε πώς νιώθω, σίγουρα είμαι πολύ χαρούμενος. Αλλά δεν είμαι όσο χαρούμενος είμαι συνήθως, διότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν το απολαύσαμε μπροστά σε γεμάτες εξέδρες, φανταστική ατμόσφαιρα. Το ότι κέρδισα το τουρνουά, δεν αλλάζεις τις σκέψεις μου. Η κατάσταση παραμένει λυπηρή».

Ο Ράφα ισοφάρισε σήμερα τις major κατακτήσεις του Ρότζερ Φέντερερ και ξεκαθάρισε ότι ψάχνει τα ρεκόρ, αλλά… δεν τρελαίνεται. «Δεν έχω κρύψει ότι θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου με τα περισσότερα Grand Slams, δεν υπάρχει αμφιβολία. Από την άλλη, ακολουθώ τον δρόμο μου, όπως έκανα σε όλη την καριέρα μου. Δεν θα σκέφτομαι όλη την ώρα ότι ο Νόβακ έχει αυτό, ο Ρότζερ το άλλο. Δεν μπορείς να είσαι πάντα δυσαρεστημένος που ο γείτονάς σου έχει μεγαλύτερο σπίτι ή βάρκα ή καλύτερο κινητό. Έχεις προσωπική ζωή. Φυσικά με ενδιαφέρουν τα ρεκόρ. Είμαι φαν της ιστορίας του αθλητισμού γενικότερα. Τη σέβομαι. Σημαίνει πολλά για μένα που μοιράζομαι αυτό το νούμερο με τον Ρότζερ, αλλά ας δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσουμε τις καριέρες μας. Συνεχίζουμε να παίζουμε. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον. Είμαι απλώς ενθουσιασμένος και σίγουρα είναι κάτι που σημαίνει πολλά. Παράλληλα είναι κάτι πολύ ωραίο που μοιραζόμαστε αυτό το ρεκόρ, που έχουμε αυτή την απίστευτη αντιπαλότητα για τόσο μεγάλο διάστημα».

Μίλησε και για το μήνυμα του Φέντερερ για το επίτευγμά του. «Ευχαριστώ τον Ρότζερ για τα λόγια του. Όλοι ξέρουν ότι έχουμε πολύ καλή σχέση. Σεβόμαστε πολύ ο ένας τον άλλο. Παράλληλα, κατά κάποιον τρόπο νομίζω ότι χαίρεται όταν κερδίζω κι εγώ χαίρομαι όταν πάει καλά».

Πριν την έναρξη του τουρνουά πολλοί είχαν «καταδικάσει» τον Ναδάλ λόγω των συνθηκών στο Παρίσι, αλλά και της ελάχιστης δραστηριότητας του Ισπανού από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι σήμερα. «Υπήρχαν αμφιβολίες πριν το ματς, ναι. Αλλά η αυτοπεποίθησή μου και το τένις μου βελτιώνονταν κάθε μέρα στο τουρνουά. Η αίσθησή μου στον ημιτελικό ήταν πολύ καλύτερη. Η αίσθηση της μπάλας, ακόμα και σήμερα στο ζέσταμα, η αυτοπεποίθησή μου ανέβαινε μέρα με τη μέρα. Δεν ήμουν σίγουρος, γιατί δεν μπορείς να είσαι πολύ σίγουρος όταν παίζεις με τον Νόβακ, αλλά πίστευα ότι μπορούσα να παίξω ένα καλό ματς».

Ο Ράφα, τέλος, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να μην παίξει άλλο τη φετινή σεζόν, δηλαδή να μη διεκδικήσει στο Λονδίνο το πρώτο του ATP Finals. Τον προβληματίζει, εκτός των άλλων, η 14ήμερη καραντίνα που απαιτείται πριν το Australian Open, οπότε πρέπει να προσαρμόσει αναλόγως το πρόγραμμά του…