Είναι άνθρωποι συναισθηματικοί. Στη σκέψη, στην αγάπη, στην επικοινωνία. Άνθρωποι με αρχές, που ξέρουν ότι έχει σημασία να σέβονται την ιστορία, τις καταβολές τους, τον τόπο που τους «γέννησε».

Έχω την τύχη να γνωρίζω τέτοιους σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν την τύχη να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ναυπλίου. Η ομορφιά είναι στα χέρια τους, στην καθημερινότητά τους, όπως και η απίστευτη ιστορία αυτού του τόπου. Προβληματίστηκαν, σκέφτηκαν και ξανασκέφτηκαν και τελικά πήραν τη σημαντική απόφαση. Να ενώσουν το μεράκι τους προκειμένου να αποτυπωθεί η ιστορία της πόλης τους.

Γιώργος Καρατάσος, ο εμπνευστής της εκπληκτικής ιδέας για τις σπάνιες φωτογραφίες του Ναυπλίου

Ο Γιώργος Καρατάσος μιλάει για το…παιδί του με τόση αγάπη που λες δε γίνεται. Αυτός ο άνθρωπος είναι πνευματικά πλούσιος…

«Η ιδέα για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τις παλιές φωτογραφίες του Ναυπλίου εμφανίστηκε επειδή εγώ, ο γέροντας, έφτιαξα τώρα στα γεράματα facebook!

Δεν το είχα βάλει στη ζωή μου επειδή δεν ήθελα να ανεβάζω αυτά που λένε οι…σοφοί ή το τι κάνω σήμερα ή το τι τρώω που συνήθως ανεβάζει ο καθένας.

Είχα όμως ορισμένες φωτογραφίες από το παλιό Ναύπλιο,

άρχισα και τις ανέβαζα και αμέσως έγινε ένας…μικρός χαμός!

Όλοι ήθελαν να δουν στο Ναύπλιο φωτογραφίες.

Άρχισαν τα αιτήματα φιλίας, το ένα επάνω στο άλλο! Δεν ήξερα τι να κάνω. Συνεννοήθηκα με τον φίλο μου τον Κώστα Καράπαυλο και έφτιαξε αυτός μια ομάδα. Για τις «παλιές φωτογραφίες του Ναυπλίου».

Αιφνιδιαστήκατε ή περιμένατε τέτοια ανταπόκριση;

«Από την άλλη μέρα άρχισε στο Ναύπλιο ένας χαμός! Όλοι ήθελαν να δουν τις φωτογραφίες. Για εμάς πολύ ενθαρρυντικό.

Ο Κώστας Καράπαυλος είχε ωραία συλλογή από παλιές φωτογραφίες και εγώ είχα ορισμένες, αλλά περισσότερο ο κόσμος του Ναυπλίου, οι οποίοι άρχισαν να μου δίνουν δικές του φωτογραφίες από τα σεντούκια τους!».

Φωτογραφια της πλατείας Συντάγματος από το αρχείο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Αυτή η ιστορία γέννησε το σκοπό της ιδέας σας…

«Αμέσως σκέφτηκα ποιος ήταν ο σκοπός, τι πρέπει να κάνουμε! Τι πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει!

Πρώτα πρώτα είμαστε και λίγο ρομαντικοί, μας ενδιαφέρει η πόλη μας. Να ομορφύνει, να γίνει πόλος έλξης για όλο τον κόσμο,

για τους τουρίστες, για όλους, αλλά περισσότερο εμείς οι ίδιοι,

οι Αναπλιώτες, να ξέρουμε την ιστορία της πόλης μας».

Η αγάπη του κόσμου φαντάζομαι σας έφερε και υποχρεώσεις.  

«Ο μόνος τρόπος που μπορεί να υπάρξει, αυτό που σκέφτηκα ήταν, να πάρει μια φωτογραφία ο κάθε Ναυπλιώτης από το παλιό Ναύπλιο, να την έχει σπίτι του κάθε μέρα, να τη βλέπει και έτσι θα αγαπήσει το Ναύπλιο περισσότερο και- το κυριότερο- να μάθει την ιστορία γιατί ξέρουμε την ιστορία όλοι αποσπασματικά.

Δεν ξέρουμε που είναι τα τείχη του Ναυπλίου!

Έχουμε πολλά παιδιά που ασχολούνται με την ιστορία, με την αρχαιολογία εδώ στο Ναύπλιο από κάτω στα σχόλια τους, έγραφαν το ιστορικό μέρος της φωτογραφίας. Δηλαδή έβλεπαν τη φωτογραφία, το σπίτι της Παπαλεξοπούλου και εξηγούσαν πότε γκρεμίστηκε, πότε το πήρε η τράπεζα, γιατί το πήρε το σπίτι της Παπαλεξοπούλου η τράπεζα και σιγά σιγά άρχισαν όλοι και ενδιαφέρονταν για την ιστορία της πόλης μας».

Βρήκατε θησαυρούς λοιπόν…

«Ωραία πράγματα βγήκαν μέσα από τις φωτογραφίες πάρα πολύ ωραία πράγματα. Εδώ και 6 χρόνια κατόρθωσα να μαζέψω γύρω στις 15 χιλιάδες φωτογραφίες. Είναι πολλές.

Τα μέλη που αριθμεί αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι 10 χιλιάδες.

Η απήχηση, με βάση τα στατιστικά, είναι ότι μας βλέπει όλος ο κόσμος!

Από την Αμερική, την Αυστραλία, από παντού. Δεν ξέρω πως έχουν βρεθεί τόσοι άνθρωποι..».

Με τους δικούς σας κανόνες…

«Φυσικά υπάρχουν μέσα στην ομάδα αυτή ορισμένοι όροι.  Απαγορεύονται τα πολιτικά κυρίως, οι πολιτικές συζητήσεις και το βρίσιμο!

Κέρβερος κάθομαι πάνω από κει και τα σβήνω γιατί δεν θέλω να πολιτικοποιηθεί η ομάδα μας.

Είναι πολύ εύκολο να μπείτε στην ομάδα. Στο Facebook αν γράψετε : «παλιές φωτογραφίες του Ναυπλίου» και κάνετε αίτημα φιλίας, θα σας βάλουμε οπωσδήποτε μέσα αλλά εκτός από αυτό έχουμε φτιάξει και ένα site, www.nafpliooldphoto.gr, που εκεί προσπαθούμε και έχουμε περίπου βάλει 3 χιλιάδες φωτογραφίες ανά κατηγορίες.

Έχω βάλει Παλαμήδη, Μπούρτζι, πλατεία Συντάγματος, πλατεία Κολοκοτρώνη.

Ο καθένας μπορεί να μπει στην κατηγορία Μπούρτζι, να δει 200 φωτογραφίες από το Μπούρτζι και από κάτω να διαβάσει την ιστορία της φωτογραφίας».

Το Μπούρτζι

Η καταπληκτική ιδέα σας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα.

«Μετά από μας, μετά από μένα, οι γύρω πόλεις, τα γύρω χωριά έκαναν το ίδιο πράγμα!

Το Άργος, η Τρίπολη, τα χωριά του Ναυπλίου, η Αγία Τριάδα, το Λυγουριό, η αρχαία Επίδαυρος και πάρα πολλά άλλα μέρη της Πελοποννήσου ακολούθησαν το παράδειγμα, το δικό μας και έφτιαξαν και αυτοί το ίδιο πράγμα!

Αν σας πω από φωτογραφίες,  λαογραφικές, από γάμους, τα ρούχα που φορούσαν το 1940, το 50, 60. Αν τα πάρει κάποιος ερευνητής θα βγάλει ολόκληρα βιβλία. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Πήγε πολύ καλά για 6- 7 χρόνια και θα συνεχίσουμε…».

Θέλω να μιλήσω τώρα με τον πρόεδρο, για το Σύλλογο, με εσάς και Θεοδόση Σπαντιδέα. Έχετε 440 μέλη, σε μια εποχή που είναι κυριευμένη από το διαδίκτυο. Τι ανάγκες έχει αυτός ο Σύλλογος για να στηρίζεται;  

«Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1946.  Μια ομάδα Ναυπλιωτών που αγαπούσαν την πόλη, σε εποχές δύσκολες μετά τον πόλεμο, μετά τους εμφυλίους και μέσα στον εμφύλιο, αποφάσισαν λοιπόν να φτιάξουν ένα Σύλλογο.

Καταρχάς με το σκεπτικό να φτιάξουν μια μικρή βιβλιοθήκη, για να έρχονται τα Αναπλιωτόπουλα να μορφώνονται, να δανείζονται βιβλία. Έτσι δημιούργησαν τον πυρήνα μιας μικρής βιβλιοθήκης.

Κάποια στιγμή στεγάστηκε αυτός ο σύλλογος εκεί που σήμερα είναι η δημόσια βιβλιοθήκη του Ναυπλίου, ο Παλαμήδης!

Ο σύλλογος αποφάσισε να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος. Έτσι πέρασε σήμερα στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας. Η κυρία Βερδεσοπούλου είχε αυτό το πολύ όμορφο κτίριο στην καρδιά της πόλης. Δεν είχε συγγενείς και μας το αφήνει κληρονομιά.

Το κτήριο αυτό αναπαλαιώθηκε με δαπάνες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το 2004.

Εξυπηρετεί τον πολιτισμό, όπως τον φανταζόμαστε εμείς. Πολιτισμός μπορεί να σημαίνει εκδόσεις βιβλίων, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, κλασσικής μουσικής και νεότερης μουσικής και σύγχρονης και λαϊκής μουσικής».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Παλαμήδης», Θεοδόσης Σπαντιδέας,

Τι άλλο μπορεί να σημαίνει; 

«Έχουμε φτιάξει τα τελευταία 3,4 χρόνια, ένα καινούριο πράγμα στο Ναύπλιο, που είναι η συνέχεια της παλιάς Ναυτικής Εβδομάδας και που το λέμε Ναυτική Ναυπλιάδα ! Με εκθέσεις ζωγραφικής, ομιλίες και εδώ στο χώρο το δικό μας και στο Βουλευτικό, παντού. Και όταν μιλώ για ομιλίες, εννοώ ότι φέρνουμε κάποιους διακεκριμένους επιστήμονες, είτε λέγεται Νανόπουλος, είτε Μπαμπινιώτης, είτε Πέτρος Θέμελης.  Έχουν περάσει από αυτόν το σύλλογο διακεκριμένοι ομιλητές.

Από τα πρώτα μέλη του συλλόγου είναι ο Άγγελος Τερζάκης».

Το συναίσθημα που προκαλεί έχει κάποια απήχηση στην κοινωνία σας ;

«Ένα μεγάλο ευτύχημα. Έρχονται νέοι άνθρωποι και όχι μόνο ναυπλιώτες αλλά και άνθρωποι που αγαπάνε το Ανάπλι ή που τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στο Ανάπλι. Δουλεύουν, εργάζονται, γιατροί δικηγόροι, διάφορα επαγγέλματα και εκδηλώνουν  την επιθυμία να γίνουν μέλη του συλλόγου.

Ανάπλι το λέμε οι Αναπλιώτες, δεν το λέμε Ναύπλιο!».

Άρα είναι ο Αναπλιώτης, όχι ο Ναυπλιώτης!

«Ναι! Έχουμε και ποιητή Αναπλιώτη, επώνυμο! Τώρα το Ναύπλιο ετυμολογικά βγαίνει από τη λέξη ναυς και πλέω-είναι ομηρική λέξη- γιατί ο πρώτος που είχε έρθει, ο Ναύπλους μετά τον Τρωικό πόλεμο είχε δει τον ωραίο τόπο και άραξε και έμεινε Μετά Ναύπλιοι υπήρχαν πολλοί, μετά τον τρωικό πόλεμο!

Ο Ναύπλιος, ο 8ος είχε ένα γιο, που τον λέγανε Παλαμήδη. Ο Παλαμήδης λοιπόν είχε πάρει μέρος στον Τρωικό πόλεμο.  Εθεωρείτο από όλους τους Αχαιούς, σοφός! Ήταν αυτός που είχε φτιάξει τους πεσσούς για να περνάει η ώρα τους στην Τροία.

Ο Παλαμήδης λίγο πριν τον Τρωικό πόλεμο και επειδή οι Έλληνες, Αχαιοί, Αγαμέμνονας και Μενέλαος προσπαθούσαν να βρουν όλους τους Ελλαδίτες για να φτιάξουν το στρατό, να πάνε στην Τροία, να βρουν την Ελένη ,για ένα άδειο πουκάμισο. Ο Παλαμήδης είχε αναλάβει να πάει και να πείσει τον Οδυσσέα.

Ο Οδυσσέας δεν ήθελε να πολεμήσει στην Τροία. 

Όταν λοιπόν πήγε ο Παλαμήδης να του κάνει την πρόταση και να τον πείσει, ο Οδυσσέας έκανε τον τρελό! Πήρε αλάτι και πήγε να το σπείρει στα χωράφια του μέχρι που του έκανε ένα πολύ έξυπνο τρικ. Πήρε το γιο του, τον Τηλέμαχο και τον πέταξε μπροστά από το άροτρο και έτσι τον έπεισε. Αποδείχτηκε τελικά ότι δεν ήταν τρελός.

Ο  Οδυσσέας του τη φύλαγε όμως αυτή την ιστορία και στην Τροία του έπαιξε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι.

Έβαλε στη σκηνή του κάποια αντικείμενα που υποτίθεται ότι του τα είχαν δώσει οι Τρώες, γιατί ήταν με το μέρος των Τρώων και τον δικάσανε. Υπάρχει βιβλίο μ’ ένα φοβερό κείμενο του Κριτία. Λέγεται η απολογία του Παλαμήδους, είναι κάτι αντίστοιχο όπως η απολογία του Σωκράτη! Ένα φοβερό κείμενο! Ανατρέπει τα πάντα σε αυτή την απολογία του ο Παλαμήδης, αλλά βέβαια υπήρχαν άλλα συμφέροντα και καταδικάστηκε».

Ο χώρος του Συλλόγου «Ο Παλαμήδης» στο Ναύπλιο

-Τι σημαίνει ο Σύλλογος σας για τους κατοίκους της περιοχής; 

«Είναι πνευματικός πνεύμονας για το Ναύπλιο!

Δεν υπάρχει πολιτιστικός άλλος σύλλογος σαν τον Παλαμήδη ή δεν υπάρχει τέτοιου βεληνικούς σαν τον Παλαμήδη!

Τα τελευταία 4, 5 χρόνια στον Παλαμήδη έχει γίνει μια έκρηξη πολιτιστική. Όχι μόνο στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας. Όταν εμένα μου έρχεται η κυρία Λεμπετού από το Λονδίνο και κάνει σεμινάρια μουσικής -είναι πιανίστρια- και φέρνει μαθητές από όλο τον κόσμο και τους παραδίδει σεμινάρια, όταν γίνεται μια τέτοια εκδήλωση στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα την οποία την εκμεταλλευόμαστε σε εισαγωγικά της βγάζουμε το μέταλλο, την αναδεικνύουμε. Όταν έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, τραγουδάνε με κατάνυξη γιατί η κάθε πέτρα στ’ Ανάπλι ,το κάθε κομματάκι γης έχει τη δικιά του ιστορία! Μπορείς να φανταστείς, λοιπόν, τον Ιωάννη Καποδίστρια, το πρωί της Κυριακής που ανεβαίνει από το στενάκι και πάει στην εκκλησία…».

Κάθε σημείο μυρίζει ιστορία!

«Αυτό ακριβώς! Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο, το τμήμα Θεατρικών σπουδών που εδρεύει στο Ναύπλιο. Συνεργασία με το λαογραφικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συνεργασία με το παράρτημα του Χάρβαρντ που υπάρχει στο Ναύπλιο. Θέλω να πω, για να μιλήσω για τα τωρινά τα χρόνια όχι για τα παλιά, ότι ο σύλλογος, πλέον, είναι ένα συστατικό στοιχείο του πολιτισμού στο Ναύπλιο.  Και απ’ ότι ξέρεις ασχολείται, ακόμη και με τον αθλητισμό».

Μία από τις πλούσιες φωτογραφικά γωνιές του Συλλόγου

Ο Γιώργος Καρατάσος παίρνει τη σκυτάλη από τον Θεοδόση Σπαντιδέα

«Να πω εγώ για τις παλιές φωτογραφίες του Ναυπλίου, γιατί ανήκω και στο Σύλλογο. Έχουμε πάρει πολλά αρχεία από το Σύλλογο του Παλαμήδη και έχουμε φτιάξει φωτογραφικό υπέροχο αρχείο. Πάρα πολλές φωτογραφίες. Μακάρι να μας αγαπάει ο κόσμος…».