Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μάχες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμένιων αυτονομιστών στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι αντίπαλες δυνάμεις προσπάθησαν να ανακτήσουν εδάφη που απώλεσαν, εξαπολύοντας αντεπιθέσεις στη Φουζούλι, στην Τζεμπραέλ, στην Άγντερε και στην Τάρταρ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Αρμενία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης.

Από προχθές (27 Σεπτεμβρίου) δυνάμεις των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την Αρμενία, εμπλέκονται στις φονικότερες εχθροπραξίες με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν από το 2016.

Χθες βράδυ, οι αρχές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν ότι 26 Αρμένιοι αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους στις μάχες με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε χθες από την Αρμενία να βάλει τέλος στην «κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να είναι στο πλάι του Αζερμπαϊτζάν, με όλη της την καρδιά και με όλα τα μέσα.

Άλλες δυνάμεις (Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράν, η ΕΕ, ο ΟΗΕ) κάλεσαν να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Η αιφνίδια αναζωπύρωση ενός παγωμένου πολεμικού μετώπου με αζέρικη πρωτοβουλία δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τους σχεδιασμούς και τις σκοπιμότητες της Άγκυρας. 

Δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι πιθανόν ο Ερντογάν να επιδιώκει να «πουλήσει» στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ ότι, όταν το θέλει, μπορεί να στριμώξει τη Ρωσία και πως η Τουρκία συνεχίζει να είναι ανάχωμα στη ρωσική κάθοδο προς Νότο.