ΝΑΤΟ: Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για το επεισόδιο Γαλλίας - Τουρκίας αλλά παραμένει κρυφό | e1600425064896

Ως «εξαιρετικά ευαίσθητο» χαρακτηρίζεται το πόρισμα του ΝΑΤΟ για το γαλλοτουρκικό επεισόδιο στα ανοιχτά της Λιβύης μεταξύ φρεγατών των δύο χωρών τον Ιούνιο, ώστε να συζητηθεί και να δει το φως της δημοσιότητας.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, αναφέρει ότι το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί ωστόσο δεν το δημοσιοποιεί για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το ΝΑΤΟ θέλει την Τουρκία στους στρατιωτικούς κόλπους της, παράλληλα με το αντάλλαγμα κατηγοριών μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας.

Το χρονικό του επεισοδίου

Στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη.

Η Γαλλία αναφέρει ότι η φρεγάτα παρενοχλήθηκε από τα τουρκικά ναυτικά πλοία που συνόδευαν το φορτηγό πλοίο και κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβίασε ένα εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία το αρνείται αυτό και λέει ότι η φρεγάτα ήταν επιθετική.

«Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα»

Φαίνεται απίθανο πλέον ότι η έρευνα μπορεί να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση είχε ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα «κρύφτηκε κάτω από το χαλάκι».

Παράλληλα, Μακρόν και Ερντογάν βρίσκοντια σε διαμάχη για την Ελλάδα καθώς ο Γάλλος πρόεδρος αμφισβητεί το δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες υδρογονάνθρακες σε ελληνικά ή κυπριακά ύδατα.

«Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Κάθε λόγος από το Παρίσι, την Άγκυρα ή την Αθήνα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους συμμάχους να υποχωρούν από τις θέσεις τους».

Αν και, τονίζει το δημοσίευμα, οι διαμάχες μεταξύ Τουρκίας και μελών του ΝΑΤΟ δεν είναι νέες καθώς η αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 της Τουρκίας από τη Ρωσία φάνηκε επίσης να ενοχλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλους συμμάχους. Ωστόσο φαίνεται ότι οι όποιες εντάσεις μπορούν να αγνοηθούν και από τις δύο μεριές.