ΝΑΤΟ: Συνεδρίαση με βασικό θέμα την Ουκρανία και το Αφγανιστάν

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το χρονοδιάγραμμα αποχωρήσεως Συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα, ήταν -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΕξ- το βασικό θέμα της συνεδριάσεως στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως χθες το απόγευμα στην Αίθουσα ΣΑΓΕ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, και στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικος Παναγιωτόπουλος.

ΝΑΤΟ: Συνεδρίαση με βασικό θέμα την Ουκρανία και το Αφγανιστάν

Πληροφορίες του vradini.gr όμως, αναφέρουν ότι συζητήθηκαν εκτενώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ η υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας βρέθηκε στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις.

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στην φάση αυτή να αναλογιστεί την φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στην χώρα, το οποίο θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων.

Πρόσθεσε επίσης ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.