Σε ναυάγιο – όπως όλα δείχνουν – κατέληξαν οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών – η οποία παραλίγο να ακυρωθεί – έγινε σε «εποικοδομητικό» τόνο, όπως ανέφερε στο Twitter η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. H EE παρέμεινε σταθερή στη θέση της ότι η AstraZeneca πρέπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της με βάση τα συμβόλαια που έχει υπογράψει και να παραδώσει εμβόλια στους πολίτες του μπλοκ.

Στη συνέχεια, όμως, ο τόνος της κ. Κυριακίδου αλλάζει. «Λυπούμαστε για τη συνεχή έλλειψη διαφάνειας για το πρόγραμμα παραδόσεων και ζητήσαμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας των εμβολίων που αξίζουμε για το πρώτο τετράμηνο του 2021. Θα εργαστούμε με την εταιρεία για να βρούμε λύσεις και να παραδώσουμε τα εμβόλια γρήγορα στους πολίτες της ΕΕ».

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ πριν τη λήξη της συνεδρίασης, επικαλούμενος πληροφορίες από την ΕΕ, η μείωση στις παραδόσεις των δόσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη και δεν είναι 60% αλλά υπολογίζεται σε 75%.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν φτάσει στα άκρα. Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική επιθεώρηση του εργοστασίου της AstraZeneca στο Βέλγιο από τις αρχές της χώρας.

Έξαλλοι οι Βρετανοί με την ΕΕ: «Δεν θα μας πάρετε τη σειρά»

Το απόγευμα της Τετάρτης, η Στέλλα Κυριακίδου μίλησε με σκληρά λόγια για την αγγλο-σουηδική εταιρεία χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια στην Ε.Ε βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη».

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δύο εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να προμηθεύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επιπλέον αξιωματούχος της Ε.Ε σε δηλώσεις του που μετέδωσαν οι Financial Times ανέφερε: «Στο συμβόλαιο, από τα τέσσερα εργοστάσια, δύο βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία θα πρέπει να μας βοηθήσουν να λάβουμε τις δόσεις που χρειαζόμαστε».

Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει «φωτιά» τόσο στον βρετανικό Τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εξαγριωμένοι Βρετανοί πολίτες κάνουν λόγο για «πόλεμο εμβολίων» από την ΕΕ, την οποία καλούν «να περιμένει τη σειρά» της για να πάρει το εμβόλιο.

Πολλοί είναι αυτοί επίσης που ζητούν από την ΕΕ να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει με την AstraZeneca.

Τι ισχυρίζεται ο CEO της εταιρείας

Συγκεκριμένα, ο CEO της AstraZeneca επισήμανε ότι το συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάστηκε με το σκεπτικό ότι η εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχαν ήδη δεσμευτεί να παραδώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο 100 εκατομμύρια δόσεις. Η συμφωνία με την Ε.Ε. για 400 εκατομμύρια δόσεις υπογράφηκε τρεις μήνες αργότερα, με την Ένωση να ζητάει την παράδοσή τους ταυτόχρονα με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Απαντήσαμε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε συμβατική δέσμευση, επειδή είμαστε τρεις μήνες πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε ο κ. Soriot.

Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ως όρο ότι τα εμβόλια που παράγονται εκεί θα διοχετεύονται κατά προτεραιότητα στους πολίτες της χώρας. Στη συμφωνία με την Ε.Ε. αναφέρεται ότι οι βρετανικές μονάδες παραγωγής του εμβολίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο «θα έχει φτάσει σε επαρκή αριθμό εμβολιασμών».

Τέλος, ο CEO της AstraZeneca είπε ότι, χάρη στο τρίμηνο προβάδισμα που είχε το Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται πιο αποτελεσματικά η μαζική παραγωγή του εμβολίου και να παράγονται τριπλάσιες δόσεις, σε σχέση με τις μονάδες παραγωγής που βρίσκονται σε άλλες χώρες.  «Είναι κακή τύχη, δεν υπάρχει κάτι μυστηριώδες σε αυτή την υπόθεση» σχολίασε ο κ. Soriot.