«Όταν λες ναι στους άλλους, να είσαι σίγουρος ότι αυτό δεν είναι όχι στον εαυτό σου»

Πάολο Κοέλιο

Πόσες φορές δεν έχουμε υποκύψει στις επιθυμίες των άλλων αγνοώντας τα δικά μας θέλω; Πόσες φορές δεν έχουμε πει ναι, όταν στην πραγματικότητα θέλουμε να απαντήσουμε όχι;

Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάγκη μας να ευχαριστούμε συνέχεια τους άλλους έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά και στον περίγυρο μας, είναι η ώρα για τη μεγάλη αλλαγή.

Πως όμως μπορούμε να πούμε όχι χωρίς δεύτερες σκέψεις ή πισωγυρίσματα;

5 τρόποι για να μάθουμε να λέμε όχι ευκολότερα είναι οι εξής:

Αφοπλίστε τους άλλους και εξηγήστε τις ανάγκες σας

Για παράδειγμα πέστε τους ότι κολακεύεστε από την πρόταση τους και στη συνέχεια ξεκαθαρίστε τους ότι δεν έχετε χρόνο να κάνετε αυτό που σας ζητούν.

Εάν επιμένουν εξηγήστε πως αισθάνεστε

Πέστε τους δηλαδή ότι η προσφορά τους δεν ταιριάζει στη ζωή σας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή ότι είστε μέχρι το λαιμό στις υποχρεώσεις, οπότε δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που θέλουν.

Βοηθήστε τους με άλλον τρόπο

Εάν είναι δυνατόν, ολοκληρώστε την απάντηση σας προτείνοντας τους κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά ή κάποιον περισσότερο ταιριαστό στις απαιτήσεις τους.

Θυμίστε στον εαυτό σας, γιατί είναι σημαντικό κάποιες φορές να λέτε όχι

Η συμπεριφορά σας αποτελεί πυξίδα για τον χαρακτήρα και τα όρια σας. Και όταν εσείς φροντίζετε αυτά να είναι ευδιάκριτα, οι άλλοι θα αρχίσουν να τα σέβονται χωρίς περαιτέρω προσπάθεια.

Είναι λογικό να αισθάνεστε ένοχοι όταν λέτε όχι

Αποδεχτείτε την ενοχή, χωρίς όμως να προσπαθήσετε να τη διώξετε μακριά, κάνοντας τελικά αυτό που εξαρχής αρνηθήκατε.

Πηγή: positivityblog.com