Έτος αλλαγών στους εκλογικούς σχεδιασμούς είναι για την κυβέρνηση το έτος που διανύουμε και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί το υπουργείο εσωτερικών.

Μετά την ψήφιση του νέου ΑΣΕΠ και τον τρόπο προσλήψεων στο δημόσιο που προετοιμάστηκε από τον Τ. Θεοδωρικάκο ο οποίος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν λίγες ημέρες και ολοκληρώθηκε από τον νυν υπουργό Μάκη Βορίδη το υπουργείο εσωτερικών βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας, επεξεργάζεται νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα καταργεί το νόμο του Πάνου Σκουρλέτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επαναφέροντας τα παλαιά πρότυπα έτσι ώστε να μπορούν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να λειτουργήσουν και να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις με βάσει την πλειοψηφία του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου που δεν θα είναι αναγκασμένο να υποκύπτει σε πιέσεις στην καλύτερη περίπτωση της εκάστοτε αντιπολίτευσης.

Βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι με βάσει τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα μπορούν να εκλέγονται δήμαρχοι και περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 40% αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50% και η διαφορά ανάμεσα του πρώτου υποψήφιου δήμαρχου και του δεύτερου να είναι τουλάχιστον 5%.

Θυμίζουμε ότι το 2006 είχε νομοθετηθεί για πρώτη φορά ρύθμιση βάσει της οποίας δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονται όσοι συγκέντρωναν ελάχιστο ποσοστό 42%.

Πρόκειται για κομβικής σημασίας νομοσχέδιο στο οποίο από την αρχή αντιδρούσαν οι δήμαρχοι της χώρας αλλά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ όταν ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση η απλή αναλογική η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη και τελευταία φορά ως φαίνεται και για αυτό το λόγο η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα για το υπουργείο το οποίο έχει αναλάβει ο αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας που από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών ξεκίνησε τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

Μήνυμα σε υπουργούς: Κρατείστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους υπουργούς του στέλνοντας μήνυμα προς όλους λέγοντας τα εξής: «Κλείνω με μια ξεχωριστή παρότρυνση, ειδικά σε όσους ανάμεσά μας ασκούν και κυβερνητικά καθήκοντα και ειδικά προς τα νέα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναλαμβάνουν θέσεις Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών αλλά και Υφυπουργών. Κρατείστε ανοιχτή την επαφή σας με τους βουλευτές. Ξέρω πολύ καλά ότι οι υπουργικές υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι λίγος. Όμως οι πρώτες θα μείνουν μετέωρες και ο δεύτερος θα χάνεται άσκοπα αν κινούνται μακριά από τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα. Οι βουλευτές μας μεταφέρουν την εικόνα του κυβερνητικού έργου σε κάθε γωνιά της χώρας. Αλλά είναι και εκείνοι που το εμβολιάζουν με τη φωνή των πολιτών, που είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της κάθε κυβέρνηση. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, θα κινηθώ και εγώ προσωπικά. Θα συνεχίσω να είμαι πολύ συχνά παρών στη Βουλή. Θα παρακολουθώ στενά -όπως εξάλλου ήδη το κάνω- τη συνεργασία Υπουργών και βουλευτών και την προώθηση όσων σωστών εισηγήσεων καταθέτουν οι δεύτεροι. Γνωρίζετε εξάλλου ότι και ο ίδιος είμαι απολύτως διαθέσιμος για κάθε συνάδελφο ο οποίος ζητά να με δει για να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί. Είναι και για μένα μία πολύ καλή ευκαιρία να ενημερώνομαι από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στις εκλογικές σας περιφέρειες».

Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει και άλλες επισκέψεις στα υπόλοιπα υπουργεία καθώς είναι αρχή του νέου έτους και θέλει να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη και η Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το στίγμα του για το επόμενο διάστημα θέτοντας σε προτεραιότητα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το νομοθετικό έργο σημείωσε ανάμεσα στα άλλα πως «έχει ένα ενδιαφέρον, εξετάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, να διαπιστώσει κανείς ότι αφιερώσαμε πολύ περισσότερο χρόνο στη συζήτηση των νομοσχεδίων σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό δείχνει, νομίζω, μία διάθεση από πλευράς Κυβέρνησης αλλά και από πλευράς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ακούγονται όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις. Και, βέβαια, θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι επιδείξαμε, επιδεικνύουμε και θα εξακολουθούμε να επιδεικνύουμε και την επόμενη χρονιά διάθεση πάντα για σύνθεση και για συναίνεση.

Είναι κάτι το οποίο με ενδιαφέρει και προσωπικά. Το λέω αυτό, όχι μόνο γιατί ο διάλογος και η μετριοπάθεια είναι στοιχεία της πολιτικής μας, αλλά γιατί το ύφος μας μέσα στο κοινοβούλιο παράγει ένα γενικότερο παράδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς, το οποίο διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία».

Τα Rafale και η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ

Έχουμε ξεκινήσει δυναμικά τη χρονιά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αφιερώσαμε και αφιερώνουμε τις συνεδριάσεις των πρώτων εβδομάδων σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ολοκληρώσαμε τη σύμβαση αγοράς των αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία και φυσικά συζητούμε αυτές τις μέρες και θα ψηφιστεί -θέλω να πιστεύω- με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς στα 12 μίλια. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το απολύτως κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο. Για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει η Ελλάδα ως προς την επικράτειά της. Θα έχω και εγώ την ευκαιρία να τοποθετηθώ για το ζήτημα αυτό στη Βουλή την Τετάρτη».

Σε ότι αφορά τα πισωγυρίσματα της Τουρκία αλλά και ενόψει των διερευνητικών επαφών, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ίδια τακτική της διπλωματίας λέγοντας ότι με εθνική αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζουμε τώρα τις εξελίξεις:

«Και μιας και το ζήτημα των ημερών είναι και η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνας μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό».

Ασφαλώς το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και ο πρωθυπουργός μιλώντας στους βουλευτές του, τους είπε ότι γνωρίζετε ότι έχουμε επιδείξει καλά επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτά είναι που επέτρεψαν και στους ειδικούς την Παρασκευή να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου ουσιαστικά σε ολόκληρη τη χώρα.

«Προφανώς χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη, θέλω όμως να επαναλάβω ακόμα μία φορά, όπως έχει επαναλάβει και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, ότι αυτό το κρίσιμο στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε όλες και όλοι, με συμπεριφορές υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Σε ότι αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού πρόσθεσε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού. Παραπάνω από 80.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ξεκινά και ο δεύτερος κύκλος όσων εμβολιάστηκαν σε πρώτη φάση, εγώ ο ίδιος εμβολιάστηκα σήμερα το πρωί. Μπορώ να σας πω ότι τελείωσα ανώδυνα και χωρίς την παραμικρή παρενέργεια.

Όμως, θέλω να το επαναλάβω, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων. Είμαστε όμως εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προφανώς όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Για τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μέσα στο 2021 θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης και βέβαια το έργο που έχουμε μπροστά μας φέτος ταυτίζεται και με τη νέα εθνική πρόκληση, την έγκαιρη προετοιμασία της ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας. Μέσα στο 2021 θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια από τα 32 δισεκατομμύρια που μας αναλογούν συνολικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα συμβεί για τέσσερις πολιτικές αιχμής: Την Πράσινη Μετάβαση, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Απασχόληση και την Κοινωνική Συνοχή και τις Επενδύσεις και τα Μεγάλα έργα».