Περού: Στελέχη νοσοκομείου χρέωναν 18.000 ευρώ την κλίνη ΜΕΘ και συνελήφθησαν

Διενεργείται δεύτερη έρευνα σχετικά με περαιτέρω καταγγελίες περί προνομιακής πρόσβασης στα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό σε περιοχή του Αμαζονίου που υφίσταται βαρύ πλήγμα από την πανδημία ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές του Περού, μόλις μερικές εβδομάδες αφού εισαγγελείς αποκάλυψαν πως αξιωματούχοι στη χώρα των Άνδεων έλαβαν δόσεις προτού καν να είναι διαθέσιμες για τον γενικό πληθυσμό.

Ο περιφερειάρχης της Λορέτο, ο Ελίσμπαν Οτσόα Σόσα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τουλάχιστον 64 πρόσωπα, ιδίως αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι, εμβολιάστηκαν εκτός σειράς με το προϊόν των Pfizer/BioNTech στην απομακρυσμένη περιοχή.

Ο περουβιανός υφυπουργός Υγείας Πέρσι Μινάγια χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προνομιακή μεταχείριση αξιωματούχων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, υποσχόμενος ότι το θέμα θα ερευνηθεί διεξοδικά και ότι πιθανόν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Οι αρχές άρχισαν να διενεργούν έρευνα τον Φεβρουάριο για παρόμοιο, πολύ ευρύτερο σκάνδαλο, στο πλαίσιο του οποίου, σύμφωνα με εισαγγελικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, σχεδόν 500 αξιωματούχοι και προσωπικότητες εμβολιάστηκαν εκτός των ορίων των κλινικών δοκιμών, πριν καν αρχίσει η εκστρατεία ανοσοποίησης.

Η αγανάκτηση μετά τις αποκαλύψεις ανάγκασε την πρώην υπουργό Υγείας και την πρώην υπουργό Εξωτερικών να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον μεταβατικό πρόεδρο Φραντσίσκο Σαγάστι.

Στην απομακρυσμένη πόλη Ικίτος, στον Αμαζόνιο, στην περιφέρεια Λορέτο, ο εμβολιασμός άρχισε πριν από μία εβδομάδα, με το προϊόν της Pfizer.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Οτσόα, εμβολιάστηκαν δύο δήμαρχοι, δύο πρώην δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι μολονότι δεν εκπλήρωναν τις προϋποθέσεις.

«Είναι εξοργιστικό το ότι αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί παραβίασαν την εμπιστοσύνη και (…) αποκλειστικά για ίδιο όφελος, εμβολιάστηκαν παράτυπα», τόνισε η υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή σε ανακοίνωσή της.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων – το οποίο έχει καταγράψει ως εδώ πάνω από 1,4 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 50.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ενώ πλήττεται από δεύτερο κύμα – έχει χορηγήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό που διαθέτει σε περίπου 500.000 ανθρώπους μέχρι εδώ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ