Οι εξελίξεις στην πανδημία ανεβάζουν «στο κόκκινο» το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο, αφενός γιατί η Αττική βρίσκεται μία ανάσα από την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων με καταστροφικές συνέπειες για το ΑΕΠ, αφετέρου θα πρέπει να βρεθούν επειγόντως  χρήματα για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας.

Κάτι που σημαίνει ότι για να μην πειραχτεί η χρυσή εφεδρεία των διαθεσίμων (37,7 δις. ευρώ) η χώρα θα πρέπει να βγει άρον – άρον στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα στον Οργανισμό Διαχείρισης  Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δουλεύουν ήδη πάνω σε αυτό το σενάριο, οργανώνοντας με τις έξι τράπεζες που ταυτόχρονα είναι και σύμβουλοι για το ελληνικό χρέος την έκδοση ενός νέου ομολόγου με διάρκεια 5 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που θα αντλήσει το δημόσιο από τις αγορές θα είναι μέχρι το ύψος των 2 δισ. ευρώ και είναι μία κίνηση που επιβάλλεται να γίνει λόγω της δραματικής υστέρησης στα φορολογικά έσοδα, της «τρύπας» των 5,5 δισ. ευρώ που έχει ανοίξει στα κρατικά ταμεία και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται ο προϋπολογισμός στον τομέα των δαπανών.

Με δεδομένο ότι στην Αττική παράγονται τα 85,782 δισ. ευρώ ή το 47% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας (180 δισ. ευρώ με τα βάση τον προϋπολογισμό του 2019), το κόστος από ένα δεκαπενθήμερο καραντίνας ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ή τα 2,14 δισ. ευρώ σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του Λεκανοπεδίου κατεβάσουν ρολά για 30 ημέρες.

Επίσης μόνο από ένα στοχευμένο lockdown σε εμπόριο, εστίαση και κοινωνικές δραστηριότητες η επίπτωση στο ΑΕΠ υπολογίζεται σε 0,3% ή 580 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα παραμείνουν καταστροφικές ακόμη και αν η καραντίνα παραμείνει σε τοπικό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Αξιολόγηση εξπρές

Όλες αυτές τις εξελίξεις το οικονομικό επιτελείο θα έχει την δυνατότητα να τις συζητήσει με τους δανειστές στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής  αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες. Ο ο πήχης έχει χαμηλώσει αρκετά όχι μόνο λόγω του σκηνικού κινδύνου που έχει διαμορφώσει ο κορονοιός στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην ελληνική αλλά επειδή η ελληνική πλευρά κατάφερε να περάσει επιτυχώς το δύσκολο «τεστ» των εξετάσεων πάνω στο νέο πτωχευτικό κώδικα. Το δείγμα γραφής είναι ισχυρό με αποτέλεσμα ο δρόμος για την δόση των 740 εκατ. ευρώ  από τα ANFA’s και SMP’s να είναι από τώρα ανοικτός.

Οι θεσμοί θα εστιάσουν στο δημοσιονομικό μέτωπο, στους κραδασμούς που υφίσταται ο προϋπολογισμός, στα πλήγματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στον παραγωγικό ιστό και στις αβεβαιότητες για τις εξελίξεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Η αισιοδοξία της Αθήνας για ύφεση μικρότερη από 9% για το σύνολο του 2020 έχει βγει εντελώς από τον χάρτη των δανειστών ενώ υψηλού ρίσκου θεωρούν και την ελληνική πρόβλεψη για έλλειμμα 6,23% ΑΕΠ φέτος και μόλις 1% του ΑΕΠ το 2021. Δικής τους εκτίμηση πάντως είναι ότι το προηγούμενο σενάριο βάσης για πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ δεν έχει καμία τύχη ενώ με βάση τις δικές τους προβολές πιο κοντά σε πρωτογενές αποτέλεσμα 2% θα βρεθεί ο προϋπολογισμός του χρόνου. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της ανάπτυξης που είναι το κλειδί για να μην υπερισχύσει το δυσμενές σενάριο για έλλειμμα 3%.     

Άλλα θέματα της 8ης αξιολόγησης θα είναι η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και ο μηδενισμός του στοκ των εκκρεμών συντάξεων εντός του 2021. Μάλιστα για τα ζητήματα της έκδοσης των νέων συντάξεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη το οικονομικό επιτελείο θα δεσμευτεί για την εκπλήρωση τους παρουσιάζοντας νέα χρονοδιαγράμματα στους θεσμούς.