Μια νέα μετάλλαξη του ιού COVID-19 φαίνεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (23/09) και οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι θα μπορούσε να καταστήσει άχρηστες τις μάσκες αλλά και τα αντισηπτικά ως μέτρα προφύλαξης.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο στέλεχος του ιού, το οποίο αντιπροσώπευε το 99,9% των περιπτώσεων (μέσα από ένα δείγμα 5.000 ανθρώπων) κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος στο Χιούστον του Τέξας,  όπως ανέφερε η Washington Post .

Το έγγραφο, το οποίο δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους επιστήμονες, αναφέρει ότι τα άτομα με το στέλεχος, γνωστό ως μετάλλαξη D614G, είχαν υψηλότερα ιικά φορτία- υποδηλώνοντας έτσι ότι είναι πιο μεταδοτικός.

Στη μελέτη συνέβαλαν επίσης επιστήμονες από το Weill Cornell Medicine, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Εθνικό Εργαστήριο Argonne και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Μια μετάλλαξη που επηρεάζει την πρωτεΐνη (ακίδα)
άλλαξε το αμινοξύ 614 από «D» (ασπαρτικό οξύ) σε «G» (γλυκίνη)

Αν και το στέλεχος δεν είναι πιο θανατηφόρο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι φαίνεται να έχει προσαρμοστεί στο να εξαπλώνεται γρηγορότερα μεταξύ των ανθρώπων.

Το πλύσιμο των χεριών που τρίβεται με σαπούνι για την πρόληψη του κοροναϊού, την υγιεινή για να σταματήσει η εξάπλωση του κορανοϊού. (iStock)

Ο Ντέιβιντ Μόρενς, ιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Χιούστον, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν πως ο ιός μπορεί να γίνει πιο μεταδοτικός και ότι αυτό «μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ικανότητά μας να τον ελέγξουμε».

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πιθανό ο ιός να έχει εξελιχθεί και μπορεί να αντισταθεί στις προσπάθειες αντιμετώπισής τους όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις.

«Το να φοράμε μάσκες και να πλένουμε τα χέρια μας, μέχρι τώρα ήταν ένας αποδοτικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, φαίνεται όμως πως τα πράγματα αλλάζουν», δήλωσε ο Mόρενς στην εφημερίδα.