Δημόπουλος: Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Γενναία μέτρα ζητά η αγορά από την Κυβέρνηση για να ορθοποδήσει και να μην υπάρξει ένα «τσουνάμι» λουκέτων και έτσι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε άμεσες βοήθειες και σχεδιάζει νέα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα έως το καλοκαίρι του 2021.

Αφενός να στηρίξει το βηματισμό τους καθώς ανοίγει η οικονομία κι αφετέρου να «κρατήσει» ζωντανή την κουλτούρα πληρωμών αποφεύγοντας αλυσιδωτά «κανόνια» στην αγορά αλλά και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Έχοντας, λοιπόν, επίγνωση ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και φτάνουν βάσει προϋπολογισμού τα 7,5 δισ. ευρώ για φέτος επιχειρεί ανάλογα με την εκτιμώμενη φάση, που βρίσκεται η πανδημία να ξεδιπλώσει σταδιακά το κουβάρι με τα μέτρα.

Έτσι για το αμέσως προσεχές διάστημα, όπου γίνεται σε κλίμα αβεβαιότητας μια πρώτη προσπάθεια επαναλειτουργίας του εμπορίου, το πρώτο ανάχωμα στήνεται με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Μάλιστα από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται η σχετική ενίσχυση σε όσους από τους 732.000 ενδιαφερόμενους προκριθούν μετά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.

Παράλληλα με τις διευκολύνσεις που δίνει για τη ρευστότητα τω επιχειρήσεων το υπ. Οικονομικών με το «κούρεμα» στα ενοίκια, τις αναστολές στο προσωπικό και την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο τρίμηνο (μέχρι το Μάρτιο) θα τρέξει ένα πρόγραμμα επιδότησης του 100% των τόκων δανείων όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση με κριτήριο τη μείωση του τζίρου της επιχείρησης κατά τουλάχιστον 20%.

Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης τόκων, θα είναι ανάλογο με αυτό που έτρεξε τους μήνες Απριλίου-Αυγούστου 2020.  Δικαιούχοι της επιδότησης τότε  ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή τους (δηλαδή και ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι), που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα σε πληγέντες κλάδους (βάσει ΚΑΔ). Το πρόγραμμα τότε κάλυψε τους συμβατικούς τόκους 5 μηνών και την αναλογούσα εισφορά του Ν.128/1975 για το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου ως και τις 31 Αυγούστου, για επιχειρηματικά δάνεια που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Να σημειωθεί πάντως ότι οι θεσμοί έχουν ενστάσεις για το αν επιχειρήσεις που είχαν «ευεργετηθεί»  την περασμένη άνοιξη από το μέτρο θα μπορούν να ξαναμπούν εκ νέου.

Επιπλέον, στο τραπέζι έχει τεθεί και ένα νέο πρόγραμμα για να επιχορηγηθούν για 9 μήνες τα δάνεια που έχουν λάβει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη μάλιστα η PwC έχει κάνει μια σχετική ανάλυση δεδομένων πάνω στην οποία γίνεται η συζήτηση. Ουσιαστικά είναι μια νέα έκδοση του προγράμματος «Γέφυρα» μόνο που αυτή τη φορά θα αφορά δάνεια επιχειρήσεων και όχι αυτά με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Ήδη έχουν «κλειδώσει» πόροι 300 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό, αν και αρχικά φημολογία έφερε το ποσό αυτό να φτάνει το 1 δισεκατομμύρια ευρώ.

​