Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επικαιροποίησαν τις οδηγίες τους για την COVID-19 τη Δευτέρα και ανέφεραν πως η νόσο ενδέχεται να εξαπλωθεί και αερογενώς.

Όπως αναφέρει το Reuters, μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό μέσω μικρών σταγονιδίων ή σωματιδίων που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μερικά λεπτά έως και ώρες. 

Τα αερολύματα που παραμένουν στον αέρα θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική πηγή μετάδοσης της COVID-19, τόνισε παράλληλα μια ομάδα επιστημόνων των ΗΠΑ, προειδοποιώντας μέσω μιας ανοιχτής επιστολής που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Science τη Δευτέρα.

Η επικαιροποίηση αυτή αναγνωρίζει δημοσιευμένες αναφορές που έδειξαν ότι υπήρξαν κάποιες περιορισμένες περιστάσεις όπου άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από την COVID-19 μόλυναν άλλους ενώ βρίσκονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων μεταξύ τους ή ότι κάποιοι μολύνθηκαν λίγη ώρα αφότου ένας θετικός στον κορωνοϊό είχε φύγει από τον χώρο όπου βρίσκονταν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα CDC εξήγησαν ότι η μετάδοση έγινε σε κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό όπου γίνονταν δραστηριότητες, οι οποίες αναγκάζουν τους ανθρώπους να ανασαίνουν βαριά όπως για παράδειγμα αν τραγουδούσαν ή αν αθλούνταν.

Τον περασμένο μήνα τα CDC είναι ανεβάσει στον ιστότοπό τους μια οδηγία, την οποία όμως κατέβασαν σχεδόν αμέσως, με την οποία έκαναν λόγο για πιθανή αερογενή μετάδοση του κορωνοϊού.