Για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, η ξεχωριστή φωνή του σούπερ σταρ της Νότιας Κορέας Kim Kwang-seok θα ακουστεί στην δημόσια τηλεόραση τραγουδώντας νέα τραγούδια.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα που γίνεται ακόμη πιο σπουδαίο αφού ο διάσημος τραγουδιστής είναι νεκρός. Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SBS σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να «ζωντανέψει» ξανά τη φωνή του Κιμ σε ένα νέο πρόγραμμα, “Competition of the Century: AI vs Human”, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η AI χρησιμοποιείται για την αναβίωση ενός διάσημου τραγουδιστή στη Νότια Κορέα. Τον Δεκέμβριο, το μουσικό κανάλι Mnet μετέδωσε το “One More Time”, μια εκπομπή που χρησιμοποίησε AI και ολογράμματα νεκρών καλλιτεχνών για να αποτίσει φόρο τιμής στο έργο τους.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι σούπερ σταρ K-Pop, BTS εμφανίστηκαν διαδικτυακά μαζί με την τραγουδίστρια Shin Hae-chul, η οποία πέθανε μετά από χειρουργική επέμβαση το 2014.

Οι πρόσφατες παραστάσεις τεχνητής νοημοσύνης έχουν ενθουσιάσει τους οπαδούς της μουσικής και της τεχνολογίας, όμως αρκετοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την ηθική και τη νομιμότητα της «ανάστασης» των φωνών των νεκρών. Η δημιουργία νέων έργων – ή η αναβίωση φωνών – από την AI εγείρει επίσης ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Ποιος θεωρείται ιδιοκτήτης; Ο δημιουργός του προγράμματος AI ή το ίδιο το σύστημα AI;

Πηγή φωτογραφίας: CNN
Ένας «ζωντανός» θρύλος

Ο Κιμ ήταν ηλικίας μόλις 31 ετών όταν πέθανε το 1996 στο αποκορύφωμα της καριέρας του μετά από μια σειρά από επιτυχίες όπως το “A Letter From a Private”, “Song of My Life” και “In the Wilderness”.

Ο θάνατός του θεωρήθηκε τόσο σοκαριστικός που ορισμένοι δεν έχουν δεχτεί ποτέ την επίσημη αιτία αυτοκτονίας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ένα σενάριο συνωμοσίας περί δολοφονίας τους.

Δεκαετίες αργότερα, οι οπαδοί του εξακολουθούν να συγκεντρώνονται σε έναν δρόμο που πήρε το όνομά του προς τιμήν του, κοντά στο παιδικό του σπίτι στην πόλη Daegu, αν και τα φετινά αφιερώματα πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο διαδίκτυο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.