Στη Φλόριντα ανακαλύφθηκε ένα νέο επιθετικό είδος κουνουπιών που είναι γνωστό ότι μεταφέρει ιούς, συμπεριλαμβανομένου και του κίτρινου πυρετού, σύμφωνα με επιστήμονες.

Τα κουνούπια Aedes scapularis έχουν εντοπιστεί σε δύο κομητείες της Νότιας Φλόριντα – το Μαϊάμι-Ντέιντ και το Μπρόγουορντ – αλλά τώρα κινδυνεύουν να εξαπλωθούν κατά μήκος του κόλπου της Φλόριντα και των ακτών του Ατλαντικού, σύμφωνα με μελέτη που συνέγραψε ο Λόρενς Ριβς, εντομολόγος και ερευνητής. στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Τα συγκεκριμένα έντομα εντοπίστηκαν επίσης στην Καραϊβική αλλά και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με το NPR.

Στη Βραζιλία, βρέθηκαν μολυσμένοι άνθρωποι με «μια σειρά ασθενειών» όπως ο ιός της εγκεφαλίτιδας, η γρίπη των ιπποειδών της Βενεζουέλας και ο ιός του κίτρινου πυρετού.

Δεν είναι σαφές εάν τα είδη που μολύνονται από την ασθένεια διαδίδουν τους ιούς που μεταφέρουν, αλλά καθώς εμφανίστηκαν στη Φλόριντα ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια (όπως πρόσφατα ο δάγκειος πυρετός) – οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη είναι σημαντική.

Η Λίντσντει Κάμπελ, η οποία συνέγραψε τη μελέτη με τον Ριβς, δήλωσε ότι είναι γνωστό ότι τα κουνούπια Aedes scapularis τρέφονται τόσο για την άγρια ​​φύση όσο και για τους ανθρώπους.

Τα κουνούπια του είδους «Aedes scapularis» εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στους βάλτους του Έβεργκλέιντς

Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή είδη που είναι ικανά να μεταδίδουν ιούς μεταξύ τους ζωικού βασιλείου, ιδίως συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων, και των ανθρώπων δημιουργούν «την πρωταρχική προϋπόθεση για μια εκδήλωση σοβαρής πανδημίας», δήλωσε η Κάμπελ στο NPR.

Επιστήμονες που ερευνούν την προέλευση της πανδημίας COVID-19 δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι ο ιός «πιθανότατα» προήλθε από νυχτερίδες . 

Ο Ριβς εντόπισε για πρώτη φορά τα Aedes scapularis το 2020 ανάμεσα σε άλλα κουνούπια που συνέλεξε κοντά στο Εθνικό Πάρκο του Έβεργλέιντς στη νότια Φλόριντα.

Ωστόσο, στη νέα του μελέτη, που συνυπογράφει με την Κάμπελ, υποδηλώνει ότι τα κουνούπια θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται προς τα βόρεια και ίσως κατά μήκος ολόκληρου του Ατλαντικού. 

Ο Ριβς σημείωσε επίσης ότι το Aedes scapularis είναι ένα από τα νέα είδη επιθετικών κουνουπιών που η μετάλλαξη τους οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα προβλέπει ότι υπάρχουν πιο ανησυχητικά είδη κουνουπιών από αυτά.