Με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την παράταση του lockdown για μερικές ακόμη ημέρες, όπως έχει διαμηνύσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας πως η άρση του στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστική.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πέτσας, στη συνέχεια θα ανοίξουν οι δραστηριότητες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο «όπως τα σχολεία για παράδειγμα, μετά το λιανεμπόριο και σταδιακά οι άλλοι τομείς».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, υπάρχουν εισηγήσεις να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά στις 7 Δεκεμβρίου και όχι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Πάντως η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το τι θα γίνει με τα σχολεία, λέγοντας ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής για το πώς θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους  μετά τις 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως είπε, όταν θα υπάρχει η σχετική εισήγηση των ειδικών και η σχετική απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτές θα ανακοινωθούν.

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα θα ανακοινωθούν κοντά στην εορταστική περίοδο και θα αφορούν τα καταστήματα, ενώ αναμένεται πρώτα να ανοίξουν αυτά που πωλούν εποχιακά είδη, που πλήττονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο λόγω των εορτών.

Το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού τοποθετείται χρονικά, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή, καθώς την προηγούμενη ημέρα, την Πέμπτη, συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ώστε να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και εισηγηθούν τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση.