Εννέα άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό, ενώ οι ασθενείς ανέρχονται πλέον στους 440. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και υπάρχει φόβος ότι σύντομα θα κάνει την εμφάνισή του και στην Ευρώπη.

Μιλώντας αποκλειστικά στο www.vradini.gr, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας του ΠΓΝ «Αττικόν», κ. Σπύρος Πουρνάρας, τονίζει ότι ακόμα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη χώρα μας, ωστόσο χρειάζεται να είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.

Αναλυτικά:

Τι είναι αυτός ο νέος κορωνοϊός;

«Είναι ένας ιός που μοιάζει με τους κορωνοϊούς τους προηγούμενους, όμως είναι καινούργιος, δεν είναι ίδιος. Έχει ομοιότητες με εκείνους που έκαναν τις επιδημίες παλαιότερα, προ 15ετίας, τον SARS (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και τον MERS (κοροναϊός αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής). Στις 31 Δεκεμβρίου σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα, στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Όλα τα κρούσματα είχαν σχέση με μία αγορά ζώων και θα αυξηθούν».

Πώς μπορεί κάποιος να προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό;

«Ακόμα οι πληροφορίες μας δεν είναι ακόμα πάρα πολλές. Πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί. Αυτήν τη στιγμή οι περισσότεροι που προσβλήθηκαν είχαν επαφή με προϊόντα ζώων, αλλά υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχει μια διαδικασία με την οποία ελέγχεις αν κάποιος πάσχει από αυτόν. Αυτήν τη στιγμή έχει απόλυτη σύνδεση με την πόλη Ουχάν, είτε με κρούσμα από την περιοχή, είτε με ταξίδι στην πόλη αυτή τις προηγούμενες 14 ημέρες. Έχει ταυτοποιηθεί το γονιδίωμα του ιού και το κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει αναπτύξει μια εξέταση για να γίνεται γρήγορα η διάγνωση. Ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει εκτός ΗΠΑ, αλλά πιστεύεται ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα».

Υπάρχουν κάποιες ομάδες οι οποίες μπορούν να κολλήσουν πιο εύκολα τον νέο κορωνοϊό;

«Δεν υπάρχει κάποια σαφής προτίμηση. Οι περισσότεροι από αυτούς που πέθαναν είχαν υποκείμενα νοσήματα, ήταν ηλικιωμένοι. Όμως, απεβίωσε και μια 46χρονη. Σε κάθε περίπτωση έχει επιδημιολογική σχέση με την πόλη Ουχάν».

Υπάρχει τρόπος πρόληψης;

«Όσοι πηγαίνουν στην συγκεκριμένη πόλη δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με ωμά ψάρια και κρέατα. Παράλληλα, να αποφεύγουν όσο γίνεται να τους δημόσιους χώρους. Γενικότερα, πρέπει να αποφευχθούν τα ταξίδια στην περιοχή».

Υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα;

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα, Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχει μια επαγρύπνηση, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο».

Υπάρχουν μέτρα που μπορεί να λάβει η χώρα για την προστασία της;

«Ο έλεγχος των ατόμων που έρχονται από την περιοχή αυτή. Αυτό είναι το μέτρο που ισχύει ήδη στις ΗΠΑ και νομίζω ότι σε λίγες ημέρες θα εφαρμοστεί και εδώ. Η οδηγία που υπάρχει είναι να μένουν σπίτι τους όσοι έρχονται από εκεί και εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα (π.χ. πυρετός). Παράλληλα, να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες υγείας χωρίς να πάνε σε χώρους, όπου μπορεί να μεταδώσουν τον ιό».

«Θέλει αυξημένη επιφυλακή και προσοχή. Οι δύο προηγούμενες επιδημίες, του SARS και του MERS δεν πήραν πολύ μεγάλη έκταση. Δεν πρέπει ο ιός να φύγει από την περιοχή. Κρούσματα έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν κι άλλα, αλλά πρέπει να περιοριστούν όσο περισσότερο γίνεται».